Izbori na Cetinju: Veći broj učesnika - veća šansa za DPS

Vladajuća partija mogla bi profitirati od velikog broja učesnika na cetinjskim izborima zahvaljujući specifičnom sistemu obračuna glasova
33 komentar(a)
Brojanje glasova, Foto: Vesko Belojević
Brojanje glasova, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.10.2013. 18:20h

Veliki broj učesnika na cetinjskim izborima izvjesno će uzrokovati rasipanje glasova koji bi, zahvaljujući Dontovom količniku, mogli završiti na kontu Demokratske partije socijalista (DPS) i tako joj obezbijediti dodatno jedno do dva odbornička mjesta i odlučujuću prednost prilikom formiranja vlasti u slučaju tijesnog izbornog rezultata.

Za 33 odbornička mjesta u cetinjskom parlamentu, na izborima 16. novembra boriće se devet izbornih lista, što je duplo više nego na izborima održanim 2010. godine i više nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, ako se izuzmu manjinske liste.

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da veliki broj malih igrača povećava šanse vladajućoj stranci, jer će se glasovi svih izbornih lista koje ne pređu cenzus preliti DPS-u.

Zahvaljujući tom modelu na parlamentarnim izborima 2009. godine koalicija "Evropska Crna Gora" osvojila je 163 hiljade glasova, što im je garantovalo 42 mjesta u parlamentu, ali je uz glasove stranaka koje nijesu prešle cenzus na kraju imala 48 poslanika

S obzirom da pravo glasa u prijestonici ima skoro 15 hiljada građana, cenzus za ulazak u parlament najvjerovatnije će iznositi 300 glasova. To u praksi znači da će liste koje ne pređu cenzus od 3 odsto glasove pokloniti najjačoj stranci

“Jasno je da DPS manipuliše Dontovim sistemom obračuna glasova i činjenicom da veći broj učesnika na izborima znači rasipanje glasova. S obzirom da je DPS najorganizovanija partijska struktura oni imaju najmanje rasipanje i dobijaju najveći izborni efekat. To bi na tijesnim izborima koji se očekuju moglo da im dodnese presudnog odbornika za formiranje vlasti”, smatra Marić.

Model Dontovog računanja mandata favorizuje liste koje dobiju najveću podršku birača. Zahvaljujući tom modelu na parlamentarnim izborima 2009. godine koalicija "Evropska Crna Gora" osvojila je 163 hiljade glasova, što im je garantovalo 42 mjesta u parlamentu, ali je uz glasove stranaka koje nijesu prešle cenzus na kraju imala 48 poslanika.

Šefica izbornog štaba DF Tijana Samardžić smatra da bi se isto moglo desiti i na Cetinju. Prema procjenama opozicije, kako je kazala, najjača lista u prijestionici mogla bi dobiti dva odbornička mandata zahvaljujući raustim glasovima.

“Građani se moraju upoznati sa činjenicom da dominantnu korist od rasipanja glasova ima lista koja osvoji najveći broj glasova. Oni koji glasaju za liste kojima nije zagarantovan ulazak u Skupštinu, treba da znaju da će njihovi glasovi zapravo otići nekom drugom-listi za koju nijesu glasali", tvrdi Samardžić.

Pozivajući se na istraživanja javnog mnjenja Mirko Stanić iz SDP tvrdi da će mandate u Skupštini Prijestonice dijeliti četiri najveće partije na Cetinju, dok će manje partije teško izboriti cenzus. Stanić je upozorio da će dio rasutih glasova otići DPS-u. “Kako je većina manjih partija na opozicionom biračkom spektru, građani koji budu glasali za te partije mogu doći u poziciju da njihov glas posredno ode onima kojima nije namijenjen. Demokratija i izborna utakmica su otvorene za sve političke aktere koji misle da imaju podršku građana i mi nemamo ništa protiv bilo čijeg političkog angažmana”.

DPS će se na izborima boriti protiv opozicionih SDP-a, Pozitivne, DF i SNP. Na cetinjskim izborima učestvovaće i LP, kao i tri građanske liste - Udruženje građana „Za Cetinje svih nas“, mahom sastavljeno od bivših liberala, nezavisna lista „Pravedna Crna Gora”, a učešće je najavio i Banja Kaluđerović sa svojom građanskom listom.

Goran Đurović iz Pozitivne smatra da će uz zloupotrebe državnih resursa i biračkih spiskova, rasipanje glasova biti jedna od ključnih strategija kojom će DPS pokušati da ostvari ključnu prednost na izborima.

„Činjenica je da svaki rasuti glas, bez ikakve dileme, ide u prilog DPS- zbog Dontove formule i toga svi moramo biti svjesni“, smatra Đurović.

Martinović: Uzdamo se samo u sebe

Predsjednik OO DPS Cetinje Jovan Martinović kazao je da vjerujem da potencijalno rasipanje glasova neće bitnije uticati na raspodjelu mandata, iako prema dosadašnjim najavama djeluje da će na ovim lokalnim izborima učestvovati rekordan broj partija.

“Naravno, kada je riječ o listi „Da pobijedi Cetinje-Milo Đukanović“ vjerujemo da će građani prepoznati sve što je u našem gradu urađeno u prethodnom periodu i da će to rezultirati širokom podrškom našoj partiji. Zbog toga uzdamo se u sopstveni učinak, bez kalkulisanja sa mogućim rasipanjem glasova”, kaza je Martinović. D.L.

Bonus video: