Izvještaj EK: Novinari u Crnoj Gori ugroženi kao Romi i LGBT osobe

"To je uistinu vrlo veliki problem. Protiv smo nasilja i prijetnji, bilo ko da je meta, jer to ne pripada društvo vladavine prava"
20 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 20:24h

Šef Evropske komisije Žose Manuel Baroso kazao je da tempo pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom "zavisi isključivo od implementacije akcionih planova u poglavljima 23 i 24". Dodao je da "progres u Crnoj Gori mora da bude neopoziv, nezaustavljiv" i da će Evropska komisija konstruktivno stajati uz Crnu Goru na putu proširenja.

Baroso je to rekao na konferenciji za štampu koju je, nakon sastanka, održao zajedno sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem koji je drugi dan u posjeti Briselu.

Vujanović se prethodno susreo sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom Van Rompejom, kao i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Baroso je rekao da je odlično što je Vujanović došao u posjetu upravo uoči usvajanja i objavljivanja Izvještaja o napretku. Naveo je da su njih dvojica, između ostalog, razgovarali o akcinom planu, slobodi medija, ali i o aluminijskom kompleksu.

"Za KAP mora da se što prije nađe rješenje i to u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Barroso.

Vujanović ne poriče napade kao Đukanović

Crna Gora je ponovo sa najvišeg mjesta u Briselu pohvaljena da je šampion u saradnji u regionu.

"Čak i kad ima otvorenih bilateralnih pitanja, Crna Gora pokazuje otvorenost i spremnost da ih rješava, " rekao je Baroso.

Upitan da prokomentariše navode iz svoje Demokratske partije socijalista(DPS) da je afera Snimak spinovana i da su napadni na novinare izmišljeni, iako EK u Nacrtu Izvještaja o napretku Crne Gore traži pravosudno i političko rasvjetljavanje ove afere i istragu do kraja za sve napade na novinare, Vujanović je kazao:

"Progres report, odnosno napredak Crne Gore je, kako sam čuo i razumio iz razgovora s predsjednikom Barosom, bolji nego prošle godine. Završili smo skrining za sva poglavlja, otvorili i zatvorili dva važna poglavlja, ispunili smo sve obaveze za otvaranje poglavlja 23 i 24. Predsjednik Baroso rekao je da smo izvršili obavezu u odnosu na akcioni plan, i mi očekujemo zeleno svjetlo za te pregovore krajem godine. Prema tome, ovaj je izvještaj bolji od prošlogodisnjeg i pozitivan", rekao je Vujanović.

"Ne bježimo od toga da postoje napadi na novinare i vrlo smo zbog toga zabrinuti. Država preduzima sve da se to ne desi i da se otkriju počinitelji tih nedjela i zlodjela. Nažalost, takva je realnost našeg regiona i veoma žalim zbog toga. Činimo sve da mediji dobiju uslove za slobodno djelovanje. Uvjeren sam da ce Crna Gora svoju privrženost rješavanju tog problema maksimalno iskazati istragama koje su naš priroritet", rekao je predsjednik Crne Gore.

Novinari ranjivi kao Romi i LGBT zajednica

Baroso je upitan da prokomentariše činjenicu da su u uvodnom dijelu najvažnijeg godišnjeg dokumenta Brisela za sve države Zapadnog Balkana, pa tako i za Crnoj Gori, novinari stavljeni u "ranjivu grupu", zajedno s Romima i LGBT zajednicom. U uvodnom dijelu koji je isti za sve zemlje u regionu vlasti se upozoravaju i pozivaju na poštovanje prava novinara ne samo na papiru, nego i u praksi.

"To je uistinu vrlo veliki problem. Protiv smo nasilja i prijetnji, bilo ko da je meta, jer to ne pripada društvo vladavine prava. Napadi na novinare zaista su problem, pa smo i u procesu skrininga kandidata na to obratili posebnu pažnju. O tome razgovaramo sa našim partnerima, a ako treba, i javno reagujemo” rekao je predsjednik EK.

On je naveo da je na sastanku sa Vujanovićem pokrenuo to pitanje: Dobio sam uvjeravanja da su vlasti Crne Gore u potpunosti spremne istražiti svaki slučaj nasilja i prijetnji novinarima. Kao i mi, i predsjednik Vujanović zabrinut je za medijske slobode. To je dobra vijest, jer mislimo da tome treba posvetiti najveću moguću pažnju. Ako problem postoji, onda ga ne treba negirati, nego mu se ozbiljno posvetiti, a nakon toga trebalo bi da uslijedi i ozbiljno postupanje”, rekao je Baroso.

Dodao je da je jedan od ciljeva proširenja EU konsolidacija vladavine prava, pluralizam i temeljne slobode.

“Čak i kad ne biste imali perspektivu članstva, trebalo bi provesti ove reforme za dobro i građana i privrede, zbog samog političkog progresa i modernizacije”, rekao je Baroso.

Galerija

Bonus video: