DRI upozorio na sporne donacije i kršenje zakona PzP-a

Partiji se spočitava da je poslje proglašenja konačnih rezultata izbora prenijela više od 39.000 eura na račun Demokratskog fronta, da je sa 14 osoba zaključila ugovore o djelu a trebalo je o radu
4 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2018. 13:31h

Državna revizorska institucija (DRI) odlučila je da se godišnji finansijski izvještaj Pokreta za promjene (PzP) nađe pred poslanicima Skupštine Crne Gore zbog brojnih nepravilnosti.

Partija Nebojše Medojevića dobila je pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj sa skretanjem pažnje, ali negativni na usklađenost poslovanja sa zakonom. Kako se navodi, revizori su utvrdili kršenje zakona o finansiranju političkih subjekata i političkih kampanja, radu, obligacionim odnosima i o računovodstvu.

Partiji se spočitava da je poslje proglašenja konačnih rezultata izbora prenijela više od 39.000 eura na račun Demokratskog fronta, da je sa 14 osoba zaključila ugovore o djelu a trebalo je o radu. Upozoreno je da u PzP-u nijesu realno planiralali prihode i rashode, da ugovori o zakupu poslovnih prostora nisu zaključeni na zakonit način. Revizori su utvrdili da je jedan funkcioner PzP-a prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer je uplatio partiji 6.740 iako smije najviše 2.000 eura.

“Prihodi su evidentirani po osnovu direktne uplate priloga fizičkog lica u iznosu 2.000 i uplate naknade tog fizičkog lica po osnovu članstva u Senatu Prijestonice Cetinje u iznosu od 4.740 koju je Prijestonica Cetinje uplatila na žiro račun PzP,” stoji u nalazu.

Uvidom u dostavljeni finansijski izvještaj na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, sporne donacije uplatila je Branka Bošnjak. U bilansu uspjeha stoji da je partija prihodovala više od 408.000, potrošila nepunih 435.000 i završila godinu u minusu nepunih 26.000 eura. DRI je odbacio prigovore PzP-a.

Bonus video: