Vlada usvojila Akcioni plan za razvoj elektronske vlade do 2016.

Ključni cilj plana je, kako kaže Ivan Lazarević, da se obezbijedi da portal e-uprave bude centralna jedinstvena tačka pristupa u ostvarivanju e-servisa za građane i preduzeća
2 komentar(a)
Vlada, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.10.2013. 16:05h

Vlada je danas usvojila Akcioni plan za razvoj elektronske vlade do 2016. godine, koji bi trebalo da riješi probleme vezane za direktnu primjenu elektronskog poslovanja u javnoj upravi i na taj način omogući Crnoj Gori, kao državi kandidatu za članstvo u EU, da dostigne stadijume na kojima se u ovom trenutku nalaze članice tog bloka.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije, Ivan Lazarević, kazao je da taj dokument daje jasne činjenice i specifikaciju konkretnih akcija za razvoj elektronske uprave i proizilazi direktno iz strateških pravaca analize stanja aktuelnih trendova i ciljeva koji se žele postići u pojedinim oblastima i upravi u cjelini.

“U ciju implementacije elektronske uprave u Crnoj Gori Ministarstvo je razvilo portalne uprave, preko kojih je omogućeno svim institucijama u državnoj upravi i jedinicama lokalne samouprave da pružaju usluge pojedincima i preduzećima, a takođe i drugim institucijama elektronskim putem”, rekao je Lazarević nakon sjednice Vlade.

Ključni cilj plana je, kako je naveo, da se obezbijedi da portal e-uprave bude centralna jedinstvena tačka pristupa u ostvarivanju e-servisa za građane i preduzeća.

“Za realizaciju ključnih ciljeva odabrano je devet podciljeva, između ostalih smanjenje administrativnih barijera u organima uprave Crne Gore i povećanje efektivnosti upotrebe e-uprave, odnosno obezbijeđivanje dostupnost od 200 elektronskih servisa do 2016. godine”, precizirao je Lazarević.

Prema njegovim riječima, za povećaje učešća građana i preduzeća u kreiranju politike procesa neophodno je dodatno razviti postojeće servise i promovisati ih za javne rasprave.

“Portal e-peticija trebalo bi dodatno proširtii na lokalnu samoupravu, dok je projekat elektronskih javnih nabavki jedan od neophodnih koji je potrebno razviti u narednom periodu u cilju smanjenja jedne od biznis barijera u Crnoj Gori”, poručio je Lazarević.

On je saopštio da je Akcioni plan koncipiran na način da se sadašnjoj fazi nijesu definisala finansijska sredstva neophodna za realizaciju konketnih ciljeva.

“U samom dokumentu su više prepoznate mjere i smjernice kako bi trebalo dalje da se razvija elektronska uprava”, zaključio je Lazarević.

Bonus video: