Boris Frlec: Vlada i Parlament posvećeni jačanju povjerenja u izborni proces

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor da se dodatno unaprijedi cio proces
1 komentar(a)
Izbori u Albaniji, Foto: Shutterstock
Izbori u Albaniji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2013. 16:48h

Veoma je pozitivna vijest to što nadležne institucije Crne Gore, u prvom redu Vlada i Parlament, aktivno rade na implementaciji svih preporuka iz Izvještaja OEBS-a za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, čime će se doprinijeti ne samo jačanju povjerenja u izborni proces, već i direktno, progresu Crne Gore na putu ka članstvu u EU, saopštio je ambasador Boris Frlec, šef ove ODIHR misije na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem.

U saopštenju iz Markovićevog kabineta saopšteno je da je posebna tema sastanka bilo izvještavanje medija u izbornoj kampanji.

„Sagovornici su se saglasili u ocjeni da postoji znatan prostor da se dodatno unaprijedi profesionalno i objektivno izvještavanje u Crnoj Gori naročito u vrijeme izbora, i u tom smislu potcrtali značaj postojanja i pune operativnosti medijskog samoregulatornog tijela“,navodi se u saopštenju.

Marković ,kako je saopšteno, zahvalio se sagovorniku na mogućnosti da se prilikom izrade konkretnih zakonskih rješenja u oblasti izbornog zakonodavstva konsultuje nadležno tijelo OEBS-a i istakao važnost konsultovanja eksperata Venecijanske komisije sa kojom institucije Crne Gore imaju intenzivnu saradnju.

On je saopštio da je transparentnost izbornog procesa važna kako za dalju demokratizaciju društva tako i za jačanje vladavine prava i pravne sigurnosti u našoj zemlji.

Bonus video: