Marković: Rumuniji zahvaljujemo što su CG i Zapadni Balkan već visoko na vašoj agendi

Predsjednik Marković je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su odnosi Crne Gore i Rumunije na visokom nivou i dodao: „Naši odnosi su odlični, unaprijeđeni savezništvom u NATO i nama je Rumunija primjer kao zemlja koja je uspješno gradila svoj profil u okviru Alijanse i aktivno doprinosi ispunjavanju njenih prioriteta"
2 komentar(a)
Dančila, Marković, Foto: Gov.me
Dančila, Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.07.2018. 14:17h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je danas predsjednicu Vlade Rumunije Vasiliku-Vioriku Dančilu, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon zvaničnih razgovora Marković je poručio da se Crna Gora u prvoj godini članstva u NATO-u pokazala kao kredibilna saveznica koja namjerava nastaviti istim pravcem, osmišljeno i strateški i iskoristio priliku da čestita Rumuniji predstojeće prvo predsjedavanje Savjetom EU.

„Cijenimo naročito posjetu premijerke Dančile u susret prvom predsjedavanju Rumunije Savjetom EU iduće godine, u prvoj polovini 2019. godine. Ujedno želimo unaprijed da čestitamo i poželimo uspjeh Rumuniji tokom predsjedavanja i zahvalimo što je Crna Gora i Zapadni Balkan, već visoko na njihovoj agendi" , rekao je Premijer na konferenciji za medije nakon sastanka delegacija dviju vlada.

Predsjednik Marković je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su odnosi Crne Gore i Rumunije na visokom nivou i dodao:

„Naši odnosi su odlični, unaprijeđeni savezništvom u NATO i nama je Rumunija primjer kao zemlja koja je uspješno gradila svoj profil u okviru Alijanse i aktivno doprinosi ispunjavanju njenih prioriteta".

Istakavši da je sa predsjednicom Vlade Rumunije tokom zvaničnih razgovora bilo riječi o prioritetima i očekivanjima Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, te bezbjednosnim i aktuelnim političkim pitanjima u regionu i Evropi Marković je saopštio da Crna Gora i Rumunija dijele saglasnost i dobru volju kada je u pitanju intenzivnija ekonomska saradnja dviju zemalja.

„Dijalog sa saveznicima je visok, i to pozdravljamo jer je važno i neophodno redovno razmijenjivati mišljenja o aktuelnim temama. Kao što znamo, trenutno ima puno ozbiljnih, kako političkih tako i bezbjednosnih tema, a Crna Gora i Rumunija dijele slične izazove i interesovanja" rekao je Marković

Predsjednica Vlade Rumunije Vasilika-Viorika Dančila poručila je da Rumunija podržava EU integracije država Zapadnog Balkana i naglasila da je to jedan od prioriteta budućeg predsjedavanja Rumunije Savjetom EU.

„Zalažemo se za princip regate- zasebe ocjene svake zemlje kandidata“, rekla je Dančila.

Ona je poručila da je sa premijerom Markovićem imala izuzetno konstruktivne razgovore i naglasila da će u budućnosti dvije države još više pažnje pokloniti sektorskoj saradnji i saradnji u oblasti energetike, edukacije, kulture i turizma, kao i saradnji u oblasti investicija.

„Odlučili smo zajedno organizovanje jednog ekonomskog foruma koji bi predstavio jedan od prvih koraka kada je riječ o pospješivanju saradnje između dvije države“, kazala je Dončila.

Bonus video: