Crnogorski kokus u Kongresu SAD

Kokus je neformalna grupa poslanika koja se deklarišu kao zainteresovani za određene teme i države
112 pregleda 2 komentar(a)
Nebojša Kaluđerović, Majkl Tarner, Foto: Gov.me
Nebojša Kaluđerović, Majkl Tarner, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.10.2013. 19:52h

Američki kongres će do kraja godine zvanično inaugurisati crnogorski kongresni kokus, koji će promovisati evroatlantske ciljeve zvanične Podgorice.

To je saopšteno na sastanku savjetnika premijera za vanjsku politiku i nacionalnog koordinatora za NATO Nebojše Kaluđerovića i šefa kongresne delegacije SAD u Parlamentarnoj skupštini NATO, kongresmena Majkl Tarnera.

Tokom Kaluđerovićeve posjete Vašingtonu najavljeno je da će kokus promovisati crnogorske prioritete u bilateralnoj saradnji na Kapitol hilu.

Kokus je neformalna grupa poslanika koja se deklarišu kao zainteresovani za određene teme i države.

U Kongresu ima više od 200 kokus grupa. Na dugačkom spisaku "grupa za podršku" su oni koji zastupaju interese pojedine zemlje do onih koji podržavaju omladinski sport, zabavljačku industriju, bezbjednu hranu…

Prema dostupnim podacima, sve države bivše SFRJ imaju svoje kokus grupe u Kongresu, osim Crne Gore. Srbija je posljednja od država bivše Jugoslavije koja je formirala kokus, 2004. godine.

Važna činjenica kod kokus grupa je što je svaka američka politika, uključujući i spoljnu, rezultat dugih internih pregovora između izvršne i zakonodavne vlasti, ali i mnogih deparministarstava, kao i vojnog i obaveštajnog establišmenta.

Članovi kokus grupa nemaju obavezu da glasaju identično.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kaluđerović je razgovarao i sa novoimenovanim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Hojtom Brajanom Jiom i dosadašnjim pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom, koji su ocijenili da će SAD pružati demokratski razvoj Crne Gore i realizaciju njenih strateških ciljeva.

Kaluđerović sa sastao i sa specijalnim savjetnikom predsjednika za Evropu u Nacionalnom savjetu za bezbjednost Karen Donfrid, koja je ponovila podršku SAD politici otvorenih vrata NATO i individualnoj procjeni napretka kandidata ka članstvu.

Bonus video: