Lugar: Crna Gora lider zapadnog Balkana

Kako je saopšteno iz Vlade, Lugar boravi u Crnoj Gori na poziv Biznis savjeta SAD - Crna Gora i glavnog investitora projekta „Dukley Gardens“
5 komentar(a)
Ričard Lugar, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ričard Lugar, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.10.2013. 19:40h

Crna Gora prvi je kandidat za članstvo u NATO, kazao je američki senator Ričard Lugar, navodeći da je crnogorska država već uradila dosta na unaprjeđenju vladavine prava i promociji dobrosusjedskih odnosa.

Premijer Milo Đukanović razgovarao je sa Lugarom, američkim republikanskim senatorom koji je u periodu od 1976-2012. u Senatu SAD zastupao saveznu državu Indijana.

"Nakon što je zahvalio na saradnji koja se realizuje u okviru Instituta za demokratiju i kongres koji nosi njegovo ime, senator Lugar je istakao da je Crna Gora kandidat broj jedan za članstvo u NATO, te naglasio da je naša država već uradila dosta na unapređenju vladavine prava i promociji dobrosusjedskih odnosa, te da je liderska uloga naše države u regionu Zapadnog Balkana prepoznata u svijetu", kaže se u saopštenju Vlade.

Navodi se da je Đukanović zahvalio Lugaru na zalaganju i podršci koju je tokom svog senatorskog staža pružao Crnoj Gori i ostalim državama Zapadnog Balkana.

"Crna Gora je, zahvaljujući između ostalog i vrijednoj podršci, uspjela da sačuva stabilnost i multietnički sklad, kao i da postane promoter evroatlantskih vrijednosti na Balkanu i aktivan sudionik regionalne saradnje", rekao je Đukanović.

On je Lugara upoznao s sa prioritetima rada crnogorske Vlade, “koja je posvećena konceptu ekonomskog razvoja i dinamičnom ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva članstva u NATO i EU.”

Navodi se da se Đukanović posebno osvrnuo na odličnu saradnju sa Kancelarijom Američko-crnogorskog poslovnog savjeta i Američke privredne komore u Crnoj Gori, kao dobre osnove za dalje jačanje ekonomskih veza dvije države.

Kako je saopšteno iz Vlade, Lugar boravi u Crnoj Gori na poziv Biznis savjeta SAD - Crna Gora i glavnog investitora projekta „Dukley Gardens“.

Bonus video: