Đukanović: Crna Gora dijeli sa Italijom evropski sistem vrijednosti

Sagovornici su se saglasili da su tradicija i geografska blizina dvije zemlje podsticajni za razuđenu saradnju u brojnim oblastima kao što su obrazovanja, kultura i odbrana.
3 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 24.07.2018. 17:14h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom zvanične posjete Italiji sastao se predsjednicom Senata Marijom Elizabetom Alberti Kazelati.

Kazelati je čestitala Đukanoviću izbor na dužnost Predsjednika Crne Gore i izrazila zadovoljstvo što je u prilici da razmijeni mišljenja o odličnim odnosima dvije države,utemeljenim u tradiciji, ali i na savremenoj parlamentarnoj i svestranoj saradnji, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

"Italija snažno podržava integraciju Crne Gore u evropske strukture, kao što se snažno založila za članstvo Crne Gore u NATO", istakla je Kazelati.

Đukanović je uz zahvalnost na podršci i pomoći istakao da Crna Gora želi da dijeli sa Italijom evropski sistem vrijednosti i da snažno promoviše takvu politiku u regionu.

"Istorijski temelj inspirativna su osnova za unapređenje saradnje u svim oblastima. Sporazum o strateškom partnerstvu između Crne Gore i Italije, odličan je okvir za unapredjenje odnosa", kazao je Đukanović, istučući da je potrebno dinamizirati njegovu primjenu kroz kopresjedavanje medjuvladinog komiteta na ministarskom nivou.

Sagovornici su se saglasili da su tradicija i geografska blizina dvije zemlje podsticajni za razuđenu saradnju u brojnim oblastima kao što su obrazovanja, kultura i odbrana.

Posebno su akcentovani dobri odnosi u ekonomiji, imajući u vidu da je Italija prvi ekonomski partner Crne Gore u okviru EU. Na prvom mjestu istaknuta je saradnja sa državnom kompanijom Terna, koja realizuje starteški infrastrukturni projekat koji obezbjeđuje ne samo interkonekciju dvije zemlje, već i regiona sa Zapadnom Evropom.

Istaknuti su i pozitivni primjeri saradnje sa kompanijom ENI na projektu istraživanja nafte i gasa, kao i u oblasti turizma sa kompanijom Picaroti u Porto Novom.

Đukanović i Kazelati su se saglasili da je parlamentarna saradnja važan kanal za jačanje bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije, i za integracione ciljeve naše zemlje, što je ilustrovano i zajedničkim zasjedanjem odbora za evropske integracije.

Bonus video: