Zloupotreba državnih resursa na Cetinju: Posao, krediti i asfalt za glasače

Milovan Janković rekao je da nije u prilici da odgovara na pitanja o realizaciji predizbornih obećanja
300 pregleda 11 komentar(a)
Milovan Janković, Foto: Arhiva Vijesti
Milovan Janković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.09.2013. 11:31h

Zloupotrebe državnih resursa za političke potrebe Demokratske partije socijalista (DPS) dokazuje izvještaj o realizovanim aktivnostima po predizbornim obećanjima, koji je sačinio bivši predsjednik opštine Cetinje i funkcioner vladajuće stranke Milovan Milo Janković.

Prema dokumentu, koji "Dan" ekskluzivno objavljuje, DPS je zapošljavao partijski podobna lica, pomagao im pri rješavanju stambenih pitanja, obezbjeđivao i kredite, a u onim naseljima gdje većinski žive njihove pristalice opštinske službe sprovodile su i određene infrastrukturne projekne - izgradnja rasvjete, električne mreže, asfaltiranje...

Dokument je datiran na 10. mart 2008. godine i ima zaglavlje Prestonice Cetinje. Služio je kao pregled realizovanih predizbornih obećanja DPS-a, a radi pripreme kampanje za lokalne izbore na Cetinju koji su bili najavljivani za 2009.

Prema dokumentu, dat je pregled šta je DPS obećavao a šta realizovao u 16 naselja na Cetinju, a ovaj izvještaj još jedan je dokaz kako se u Crnoj Gori zloupotrebljavaju javni resursi za stranačke svrhe.

Jankovićev dokument u zaglavlju ima i oznaku SL, a kao predmet navodi se "Pregled realizovanih aktivnosti po predizbornim obećanjima".

U naselju Trešnjevo, prema navodima iz dokumenta, ističe se "angažovanje bagera za čišćenje seoskih puteva, kao i asfaltiranje ispred Zadružnog doma Trešnjevo, i put do OŠ "Šunjo Pešikan", u dužini od 1.200 metara. Ova obaveza je, kako se navodi u Jankovićevom izvještaju, realizovana. U naselju Bata navodi se asfaltiranje četiri kilometara puta (izborni program gradonačelnika Jankovića).

"Obaveza nije završena, ali će do kraja mandata predsjednika biti stvoreni uslovi za njen završetak. Rekonstrukcija dalekovoda Čevo-Bata-Izvori (izborni program gradonačelnika Jankovića). Ovu obavezu mora realizovati Elektroprivreda, s obzirom na to da ovakva aktivnost nije nadležnost lokalne uprave navodi se u "Pregledu realizovanih aktivnosti po predizbornim obećanjima".

U Dobrskom selu, prema dokumentu, obećan je kredit za samozapošljavanje Ratka Popovića.

"Po informacijama koje posjedujemo, svi zahtjevi za samozapošljavanje su pozitivno riješeni. Povezivanje radnog staža Od osam mjeseci našem biraču-aktivisti, kako bi mogao povezati staž k prijaviti se na biro rada. Ovaj zahtjev nije definisan precizno ističe se u dokumectu koji je potpisao bivši cetinjski gradonačelnik.

Sve ove aktivnosti predstavljaju kršenje Zakona o finansiranju političkih partija, te Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji zabranjuju upotrebu javnih resursa za partijske svrhe.

Janković nije u prilici da komentariše

Bivši gradonačelnik Cetinja Milovan Janković rekao je "Danu" da nije u prilici da odgovara na pitanja o realizaciji predizbornih obećanja i navodima da je bilo zloupotrebe državnih resursa za potrebe DPS-a.

Janković je kazao da nije u prilici da to prokomentariše, te da će danas moći da saopšti svoje stavove o ovim pitanjima.

Milovan Janković bio je na funkciji gradonačelnika Prijestonice od 2005. Bio je i direktor cetinjske bolnice "Danilo I", a i predsjednik Crvenog krsta Crne Gore i generalni sekretar Crvenog krsta SCG.

Skupština Cetinja izabrala je u novembru 2010. godine Aleksandra Bogdanovića za gradonačelnikz, i on je na toj funkciji naslijedio Jankovića. Inače, koordinator Predsjedništva Demokratske partije socijalista za Prestonicu Cetinje je aktuelni šef crnogorske države i potpredsjednik vladajuće partije Filip Vujanović.

Predmet: Pregled realizovanih aktivnosti po predizbornim obećanjima

Trešnjevo

*Angažovanje bagera za čišćenje seoskih puteva kao i asfaltiranje ispred Zadružnog doma Trešnjevo i put do OŠ "Šunjo Pešikan" u dužini od 1.200 metara. Ova obaveza je završena.

Bata

*Asfaltiranje četiri kilometra puta u Bati (izborni program gradonačelnika Jankovića). Obaveza nije završena, ali će do kraja mandata predsjednika biti stvoreni uslovi za završetak.

*Rekonstrukcija dalekovoda Čevo-Bata-Izvori (izborni program gradonačelnika Jankovića). Ovu obavezu mora realizovati Elektroprivreda, s obzirom da ovakva aktivnost nije nadležnost lokalne uprave.

Dobrsko selo

*Kredit za samozapošljavanje za Ratka Popovića. Po informacijama koje posjedujemo svi zahtjevi za samozapošljavanje su pozitivno riješeni.

*Povezivanje radnog staža od osam mjeseci našem biraču aktivisti, kako bi mogao povezati staž i prijaviti se na biro rada. Ovaj zahtjev nije definisan precizno.

Očinići

*Opravka puta od magistrale do sela. Ova obaveza će biti realizovana čim vremenske prilike to dozvole.

Gruda Donje Polje

*Rekonstrukcija električne mreže, opravka spomen-doma i asfaltiranje i opravka puta. U ovoj godini biće pripremljJen projekat izgradnje atmosferske i fekalne kanalizacije i obnavljanja javne rasvjete.

Bokovo - Kosijeri

*Popravka ulične rasvjete. Obaveza je ispunjena.

*Sijalice za rasvjetu. Obaveza je ispunjena.

*Nabavka enterijera u Domu kulture i sportskih rekvizita za sportski poligon. Poligon će biti urađen u toku ove godine.

Čevo

*Popravka asfaltnog puta Lastva-Ubli. Do kraja mandata predsjednika će obaveza biti ispunjena.

Dobrska Župa

*Asfaltiranje četiri kilometra seoskog puta, kao i probijanje 500 metara novog puta. Obaveza djelimično realizovana.

*Rekonstrukcija niskonaponske mreže kroz selo Zagora. Elektroprivreda.

*Završetak radova na sportskom poligonu u selu Zagora. Izvršeno tamponiranje terena.

*Asfaltiranje oko 800 metara seoskog puta u selu Zagora. Do kraja mandata će biti avoreni uslovi za završetak ove obaveze.

Komunalno

*Asfaltiranje ulice Lovećnska-Humci iza Komunalnog preduzeća. U naredna dva mjeseca će ova obaveza biti izvršena.

*Asfaltiranje ulice Lovćenska-Humci, skretanje prema kućama Tomaševića, postavljanje ulične rasvjete i zamjena dva oštećena stuba električne mreže. U toku su pripreme za završetak ove obaveze.

*Postavljanje ivičnjaka i rasvjete od Bulevara crnogorskih junaka kroz naselje Humci do izlaza na Bajički put. Rasvjeta je urađena, a postavljanje ivičnjaka je sporno zbog tehničkih preduslova.

*Izgradnja sportskog poligona 15x8 metara. Poligon će biti urađen u toku ove godine. Asfaltiranje ulice do kuće Ljuba Zvicera.

*Osvjetljenje od Bulevara crnogorskih junaka prema naselju Stankova gomila. Obaveza je realizovana.

*Obećanja za zaposlene - Marina Krivokapić, Vesna Vujović, Janko Vukčević, Stanica Ðukanović, Dejan Vujović, Lidija Vujović, Mileva Mrdak, Biljana Vujović, Radosav Banićević, Gorica Borilović, Stojka Bigović, Vesna Miljenović, Jovanka Vuković i Vjera Vuković. Svi građani koji su zahtijevali zaposlenje dobili su mogućnost zapošljavanja zavisno od stručne spreme.

Bajice

*Završetak rasvjete na kružnom putu kao i zaselaka vezanih za ovu MO. Obaveza je završena.

*Asfaltiranje i uređenje ulice kružnim putem kroz Bajice. Obaveza je završena.

*Opravka puta (20-30 kvadratnih metara) treba presvući asfaltom. Obaveza je završena.

*Izvršiti rekonstrukciju niskonaponske mreže (zamijeniti određen broj električnih stubova). Elektroprivreda.

Štitari

*Sanacija seoskog groblja.

*Sanirati prostor na kojem bi se mogli održavati sastanci i ostale seoske aktivnosti. Prestonica je pomogla u sanaciji prostora.

*Pomoći koliko god je moguće u sanaciji štete od velikog požara koji je zahvatio MO.

Nova varoš V Elektrodistribucija

*Zaposlenje: Duško Mijanović, Snežana Roganović, Saša Draganić, Duško Mijanović je zaposlen, ostalima nije ispunjeno obećanje.

*Rješavanje stambenog pitanja: Ivan Božović, Nada Kovačević. Zgrada solidarnosti.

*Rekonstrukcija i adaptacija stana kao i renoviranje: Radmila Ivanović.

Nova varoš I Stambeno preduzeće

*Zaposlenje: Marina Novalić, Miodrag Jablan, Milorad Vujović, Ljiljana Sekulić, Vesna Vujović i Ivana Popović. Marina Novalić zaposlena, Miodrag Jablan nije iskazao interesovanje, kao ni Ivana Popović.

Nova varoš II Crvenkapa, Treska I i II

*Zaposlenje Zoranu Mudreši. Zaposlena supruga u Prestonici Cetinje.

*Krovna konstrukcija na zgradi Željezare oštećena od elementarnih nepogoda. Prestonica nije nadležna za obnavljanje. Pronaći privrednika da to odradi.

*Plavljenje garaža iza zgrade Željezare neriješen odvod otpadnih voda. Riješen problem odvoda.

*Neosvijetljene pojedine ulice, asfalt dotrajao i oštećen. Obećano asfaltiranje i krpljenje. Ova obaveza je djelimično završena i na tome ostaje.

Stari grad I Francusko poslanstvo

*Zaposlenje Slobodana Banovića..

*Obećati zaposlenje Milici Jovanović.

Stari grad II, Šah klub I KUD Njegoš

*Zaposlenje, penzionisanje ili za dobijanje stana Milici Čelebić. Imenovana se nije javila za penziju.

Nova Varoš VI Crveni krst

*Zaposelenje Mili Marković. Obaveza je realizovana.

Bonus video: