Orban: Crna Gora već sada spremna za EU

Marković je kazao da su odnosi Mađarske i Crne Gore na najvišem nivou i da dvije države vezuje članstvo u NATO-u
104 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2018. 17:06h

Premijer Mađarske Viktor Orban kazao je da je Crna Gora spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i da pred članstvom Crne Gore ne postoje nikakve političke i ekonomske prepreke.

"Crna Gora bi mogla da bude primljena u EU sjutra ili prekosjutra samo da postoji politička volja", rekao je Orban i dodao da je obećao da će učestvovati u stvaranju te volje.

Premijer Mađarske je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Duškom Markovićem kazao da je proširenje EU uspješna priča.

"A pošto danas u Evropi imamo više neuspjeha nego uspjeha, ovo nam je sušta potreba", rekao je on.

Orban je kazao da je Mađarska od devedesetih godina prošlog vijeka prošla teške ekonomske reforme, da su Mađari skloni da počine sve moguće greške i uđu u sve slijepe ulice, ali da su spremni da pomognu Crnoj Gori da u te ulice ne ulazi i ne ponavlja takve greške.

Poručio je i da je Mađarska sprmena da ulaže u zemlje regije, pa i u Crnu Goru ako za to postoji mogućnost.

Orban je naveo da su on i Marković razgovarali o migraciji i dodao da nije bitno što države imaju dobre ekonomske i političke perspektive, ako nisu sposobne da zaštite teritoriju i kulturni identitet zemalja.

"Vi vrlo dobro poznajete mađarski stav, naš stav je zaštita identiteta i teritorijalnog integriteta Mađarske. Ja sam premijeru predložio da, ako imate problema sa migracijom, Mađarska je spremna da priskoči u pomoć, jer kada Crna Gora brani svoje granice, onda ne brani samo Crnu Goru, već i Mađarsku i cijelu EU i zbog toga može da računa na našu pomoć", naveo je Orban.

On kaže da Evropa, kada je u pitanju migrantska kriza, pravi ozbiljne greške jer ne želi da primi k znanju da treba svi da se suzdržavaju onih poteza koje u Africi ili na Bliskom Istoku mogu protumačiti kao poziv da dođu u Evropu.

"Ne primjećujemo da se pojedine rečenice tumače kao pozivinica, EU daje signale i da ne dolazite a istovremeno i poziva, a kao rezultat toga ljudi se dave u moru i ostaju zaglavljeni na migracionim rutama. Ono što činimo je nehumano i politički nerazumno, bilo bi humanije da se jasno kaže da se ne može doći, a onaj ko može, da se kaže po kojim pravilima može doći. Jedini uspjeh bilo je zatvaranje balkanske rute što se vezuje za Mađarsku", kazao je on i dodao da balkanska ruta treba da ostane zatvorena.

Marković je kazao da su odnosi Mađarske i Crne Gore na najvišem nivou i da dvije države vezuje članstvo u NATO-u. Kazao je da se je EU prioritet za Crnu Goru, koja se, kako navodi, nalazi pred najsloženijom fazom integracija ali da ćemo uz podršku partnera biti spremni da se suočimo sa obavezama.

"Danas smo dobili snažnu podršku premijera Orbana i mađarske vlade", kazao je Marković.

Govoreći o 25 kilometara bodljikave žice koju je Mađarska donirala Crnoj Gori i da li će je koristiti protiv migranta poput Mađarske, premijer je kazao da je Crna Gora 2015. napravila plan odgovora države na migrantsku krizu, ali da je tada nije bila izložena tom riziku.

"Taj plan smo aktivirali kada su se u posljednje vrijeme pojavili sve češći ulasci u Crnu Goru preko Albanije. To još nije situacija koja nas zabrinjava, ali svi timovi u skladu sa planom funkcionišu, mobilni su i spremni za eventualno otvranje rute prema Crnoj Gori, za odbranu Crne Gore i njene granice", poručio je premijer.

On je naveo da su Orbanu zahvalni za donaciju i da će zavisno od situacije na terenu i opasnosti po Crnu Goru žica možda biti upotrijebljena.

"Za sada ne postoje razlozi za to", zaključio je Marković.

Galerija

Bonus video: