Orban: Crna Gora u predvorju EU, ima stabilnu političku situaciju, stabilnu ekonomiju...

Orban je iskazao bezrezervnu podršku Crnoj Gori u njenim naporima da istraje na reformskom putu i u skladu s napretkom zasnovanim na zaslugama postane prva naredna članica Evropske unije (EU)
110 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2018. 06:23h

Bilateralni odnosi Crne Gore i Mađarske su na odličnom nivou, ocijenili su crnogorski predsjednik Milo Đukanović i mađarski premijer Viktor Orban i predložili da u narednim danima krenu tješnje da sarađuju u oblasti inovacija u svrhu razvoja dvije zemlje

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegove Službe za informisanje, priredio radnu večeru za Orbana, sa kojim je razmijenio mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u regionu, s posebnim fokusom na Crnu Goru i proces evropske integracije, kao o globalnim geopolitičkim kretanjima.

Orban je iskazao bezrezervnu podršku Crnoj Gori u njenim naporima da istraje na reformskom putu i u skladu s napretkom zasnovanim na zaslugama postane prva naredna članica Evropske unije (EU).

On je kazao da je Crna Gora članica NATO-a, u predvorju je u EU, ima stabilnu političku situaciju, stabilnu ekonomiju s modernim poimanjem daljeg ukupnog razvoja, koji se mora temeljiti na savremenim tehnologijama.

Đukanović je potvrdio snažno opredjeljenje Crne Gore da nastavi s reformskim zamahom i da istraje na putu ka EU, imajući u vidu da nakon članstva u NATO-u, to sada predstavlja prvi prioritet vanjske politike.

Đukanović je naveo da je članstvo u EU strateški cilj, ali da će reforme i usvajanje evropskih standarda u tom procesu voditi podizanju kvaliteta života ljudi.

U tom kontekstu, on je posebno ukazao na važnost zadržavanja perspektive proširenja u cijelom regionu, kako bi se kroz njegovu evropeizaciju garantovala stabilnost i prosperitet, i smanjio prostor za uticaje trećih strana, što je sve i u interesu EU.

On je posebno zahvalio Mađarskoj na podršci i pomoći za učlanjenje Crne Gore u NATO, imajući u vidu da je bila kontakt zemlja tokom procesa pristupanja, kao i zadovoljstvo što se partnerski odnos nastavlja i u procesu evropske integracije.

“Radna večera je bila prilika da sagovornici razmijene mišljenja o više bilateralnih pitanja i razmotre mogućnosti za dalje unaprijeđenje saradnje kroz podsticaj investicionih ulaganja i proširenje ugovornog okvira”, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: