Pozitivna traži saslušanje Stijepovića i Mićunovića zbog zastave DPS-a u vrtiću

Umjesto da djecu obraduje besplatnim udžbenicama, DPS je odlučio da im dijeli partijska obilježja, upozoravaju iz Pozitivne
87 pregleda 15 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Savo Prelević
Srđan Perić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.09.2013. 12:14h

Pozitivna Crna Gora inicirala je kontrolno saslušanje ministra prosvjete Slavoljub Stijepović i ministra kulture Branislava Mićunovića u vezi sa slučajem, kako su naveli, zloupotrebe djece u partijske svrhe u vrtiću "Zvjezdani vrt" u Golubovcima.

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) juče je objavila saopštenje nakon posjete delegacije njenog Savjeta mladih tom vrtiću kao i fotografiju djece i aktivista sa raširenom zastavom te stranke.

"Umjesto da djecu obraduje besplatnim udžbenicama, DPS je odlučio da im dijeli partijska obilježja. To je u vizija obrazovanja koju ova vlast želi da realizuje – vrtići i škole kao sredstvo partijske infrastrukture", naveli su iz Pozitivne i dodali da se "snažno protive ovakvoj praksi".

Oni ističu da je vlast već tu djecu zadužila "preko svake mjere, jer će oni vraćati kredite koje troši bogata i dobrostojeća klasa".

"To mora da stane. Da ne bude nikakve dileme, radi se klasičnoj zloupotrebi djece i državne imovine u partijske svrhe, i grubom kršenju Ustava Crne Gore, zakona i konvencija koje regulišu prava djeteta", navodi se u saopštenju Pozitivne koje potpisuje poslanik te stranke Srđan Perić.

Pozitivna je, kako je saopšteno, pokrenula i proceduru za kontolna saslušanja Stijepovića i Mićunovića u vezi sa izdavačkom djelatnošću, zbog nalaza iz Izvještaja Državne revizorske institucije o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za 2012. godinu, kao i u vezi sa učestalim napadima na novinare i fotoreportere.

Podsjećaju da je Pozitivna Crna Gora tražila besplatne udžbenike za osnovce, "što je vladajuća koalicija odbila i pored ekonomske računice koja ne bi bila značajnije opterećenje po državni budžet."

"Kontrolno saslušanje na temu izdavačke djelatnosti se odnosi na brojne nepravilnosti koje je u poslovanju Zavoda za udžbenika i nastavna sredstva utvrdila Državna revizorska institucija koja ukazuju na neprimjerene troškove koje na kraju plaćaju svi roditelji kroz cijenu udžbenika. Cijenimo da je interes javnosti da roditelji znaju koje sve troškove plaćaju kada kupuju udžbenike za svoju djecu, kao i da se poslovanje tako značajne instutucije dovede u red i u okvire zakona Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Pozitivne Crne Gore

Bonus video: