Krivokapić u posjeti Rumuniji

Ovom prilikom Krivokapiću je uručena Medalja rumunskog naroda, najvažnije priznanje rumunskog parlamenta, koje se dodjeljuje samo najvišim državnim zvaničnicima
56 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2013. 16:40h

Predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, boravi u zvaničnoj posjeti Rumuniji na poziv predsjednika oba doma Rumunskog parlamenta Valerija Zgonee i Crina Antoneskua.

Ovom prilikom Krivokapiću je uručena Medalja rumunskog naroda, najvažnije priznanje rumunskog parlamenta, koje se dodjeljuje samo najvišim državnim zvaničnicima a ovo je prvi put da je ista dodjeljena jednom državniku sa Balkana.

U oblasti parlamentarne saradnje oba doma Rumunskog parlamenta istakla su svoju snažnu podršku programu predsjedavanja OEBS-om u ključnom periodu njegove transformacije, kao i svoju podršku predsjedniku Krivokapiću.

Naglašena je i dobra saradnja koja postoji između dva parlamenta u sklopu regionalnih inicijativa čije članice su i Crna Gora i Rumunija sa posebnim akcentom na iznalaženje mogućnost jačeg parlamentarnog povezivanja balkanskog regiona u okviru OEBS-a ali i Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, inicijative čiji je trenutni predsjedavajući upravo Rumunija.

Krivokapić je u sklopu svoje posjete imao susrete i sa predsjednikom Rumunije Traianom Baseskuom i prvim potpredsjednikom Vlade Rumunije zaduženim za odbranu Gabrielom Opreom.

Na sastancima je istaknuto da Rumunija snažno podržava euro-atlanske integracije Crne Gore a sagovornici su razmjenili i iskustava u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog krimiminala. Na sastanku sa predsjednikom Zgoneom naročito je istaknuto novo zakonsko rješenje iz oblasti pravosuđa koje je Rumunija usvojila u saradnji sa Evropskom Unijom kojim se spriječavaju namjerne greške sudija u presudama sa ciljem da počinioci izbjegnu kažnjavanje.

Na istom fonu razgovarano je i o radu nedavno formirane parlamentarne i vladine komisije koje ispituju ogromnu štetu koju je Rumunija pretrpjela zbog toga što je u periodu od 11 godina izgrađeno samo 54 km autoputa za koje je utrošeno 1,2 milijarde eura dok je ugovorom bila predviđena izgradnja preko 400 km za ukupan iznos od 2 milijarde eura.

Ta iskustva su posebno značajna za Crnu Goru u kojoj su upravo aktuelni pregovori za izgradnju autoputa. Rumunski zvaničnici su izrazili želju i da podstaknu investicione aktivnosti svojih kompanija u Crnoj Gori kroz zajedničku komisiju za ekonomsku saradnju koja bi trebala da se sastane u prvoj polovini naredne godine.

Galerija

Bonus video: