I mlađi Rotšild ima crnogorsko državljanstvo

Vlada u posljednjih pet godina po posebnim uslovima dodijelila 161 državljanstvo, među njima i nasljednik poznate bankarske dinastije
1376 pregleda 0 komentar(a)
net rotšild, Foto: Arhiva "Vijesti"
net rotšild, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.09.2013. 06:53h

Nasljednik poznate bankarske dinastije i jedan od finansijera projekta Porto Montenegro u Tivtu, Nataniel Džejms Rotšild, dobio je prije dvije godine crnogorsko državljanstvo.

To su pokazali podaci o 161 licu koja su primljena u crnogorsko državljanstvo u periodu od 5. maja 2008. do 1. avgusta 2013. godine, a koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dostavilo “Vijestima” na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama.

Prema tim podacima, mlađi Rotšild je 2011. godine na zahtjev tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića upisan u spisak crnogorskih državljana.

On je član poznate dinastije njemačko-jevrejskog porijekla koja predstavlja jednu od najbogatijih porodica na planeti sa imovinom čija se minimalna vrijednost procjenjuje na oko 350 milijardi dolara. Rotšildovi su postavili temelje evropskog bankarstva i finansija krajem 18. vijeka, dok je Nataniel predsjednik investicionog fonda vrijednog 22 milijarde dolara.

Iste godine kada je dobio državljanstvo nasljednik bankarske imperije je slavio 40. rođendan u luksuznoj marini kanadskog milijardera Pitera Manka. Rođendanskom slavlju koje je prema pisanjima engleskih medija koštalo milion funti, prisustvovali su predstavnici svjetskog džet-seta, a među njima i lider DPS-a Milo Đukanović.

Zakon o crnogorskom državljanstvu propisuje da punoljetne osobe čiji je prijem u crnogorsko državljanstvo od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore mogu, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjavaju opšte uslove predviđene tim zakonom. MUP o prijemu u crnogorsko državljanstvo po povlašćenim uslovima odlučuje na osnovu predloga predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine, premijera i organa državne uprave.

Prema podacima MUP-a, premijeri Đukanović i Lukšić podnijeli su 16 zahtjeva za prijem osoba u crnogorsko državljanstvo.

Lukšić je osim Rotšilda 2011. godine predložio i inženjera Samiha Sawirisa.

Lukšić je bio premijer od decembra 2010. do decembra 2012, pa je on vjerovatno za crnogorsko državljanstvo predložio i predsjednika Jevrejske zajednice Crne Gore Jašu Alfandari. Te iste godine, na osnovu predloga premijera, crnogorski državljani postali su fudbaleri Filip Kasalica, Vladimir Volkov i Šušnjar Đorđe.

Te iste godine crnogorski državljani postali su Nayan Stefane Dabinović, Michele Naila Dabinović i Rukaka Kosović.

Dabinovići su sin i kćerka čuvenog brodovlasnika iz Boke Boža A. Dabinovića koji kao nasljednici, iz Monaka i Švajcarske vode poslove kompanije “Dabinović SA”.

Đukanović je tokom svog premijerskog mandata 2010. godine državljanstvo dao inženjeru Ranku Vujačiću, te Dahalan Mohammedu, Dahalan Jaleeli i Savu Misiti. MUP je 2013. godine na Đukanovićev predlog državljanstvo dao i Slavenu Tomoviću.

“Vijesti” nijesu uspjele sa sigurnošću da utvrde ko su pomenute osobe.

Najveće interesovanje javnosti posljednjih godina izazvala je odluka MUP-a, koji je tada vodio Jusuf Kalamperović, da crnogorsko državljanstvo da bivšem premijeru Tajlanda Taksinu Šinavatri koji je u svojoj državi tada bio optužen za korupciju.

Prema podacima koje je MUP dostavio “Vijestima”, Kalemperović je bio i predlagač odluke da se Šinavatri, ali i nekadašnjem ambasadoru Slobodana Miloševića u Vatikanu, Dojčilu Maslovariću, pod posebnim uslovima da crnogorsko državljanstvo. Kalamperović je to uradio i za sadašnjeg predsjednika Crnogorske partije u Srbiji Nenada Stevovića.

Na predlog Ministarstva kulture, sporta i medija, na čijem je čelu bio Branislav Mićunović, iste godine u listu crnogorskih državljana upisao se i čuveni jugoslovenski fudbaler Dragan Džajić.

Iste godine na predlog Ministarstva kulture, sporta i medija državljanstvo je dobio i književnik Andreja Nikolaidis, savjetnik šefa parlamenta Ranka Krivokapića za kulturu od 2009. godine, kao i glumački par Milena Dravić i Dragan Nikolić. Od 2009. godine crnogorski državljanin je i umjetnica Marina Abramovič.

Godinu kasnije na predlog MUP-a, 2009, državljanstvo je dobila pjevačica Merima Njegomir, dok su 2010. crnogorsko državljanstvo pod povlašćenim uslovima dobili muzičari Vladimir Maraš i Žana Marinković, koja je članica OO DPS-a Cetinje.

MUP je ove podatke saopštio prvi put nakon četiri godine.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Koji novinari su dobili crnogorski pasoš
  • Koje profesije najčešće dobijaju crnogorski pasoš

Bonus video: