Drobnič: EU će tražiti dalju istragu o „Snimku”

On je kazao da su izmjenama Ustava stvoreni uslovi za poboljšanje nezavisnosti sudstva, te da Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces “za sada radi dobar posao”
11 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitja Drobnič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.09.2013. 07:08h

Evropska unija će i dalje insistirati da tužilaštvo do kraja istraži aferu "Snimak", iako se može očekivati da ove godine budu otvorena poglavlja 23 i 24, izjavio je šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

On je na tribini "Hajde da razgovaramo o EU" juče u Plavu kazao da su izmjenama Ustava stvoreni uslovi za poboljšanje nezavisnosti sudstva, te da Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces “za sada radi dobar posao”.

„Moram reći da za sada situacija dobro izgleda u pogledu mogućnosti da se ta dva poglavlja otvore. Parlament je donio odluku o promjeni Ustava, Radna grupa jako dobro radi i već je proizvela neke rezultate, mada još nije završila svoj posao. Anketni odbor za aferu „Snimak“ je postigao rezultate koji su ispod očekivanja EU, ali će EU tražiti da se to i dalje istražuje, možda kroz istrage tužilaštva. Ta tri uslova, pogotovo prva dva, su znak da je politika u Crnoj Gori uspjela da se opredijeli za one stvari koje su bitne za dalji proces i to je dobar znak, da će se države članice složiti da su ispunjeni uslovi za otvaranje 23. i 24. poglavlja“, kazao je Drobnič.

Pojašnjavajući značaj IPA fondova, Drobnič je kazao da je to značajna pomoć u reformama te da je važno znati na koji način iskoristiti ta sredstva. On je pojasnio da će ulaskom u EU Crna Gora dobiti dostup do fondova kojima bogatije članice pomažu manje razvijene države Unije kroz fond za poljoprivredu, regionalni razvoj i kohezioni fond. “Ta stredstva treba znati korisititi, znati gdje su ona, formirati projekte, obraditi ih, predstaviti ih u Briselu i izboriti se za novac. Treba napraviti to što projekt sadrži i opravdati korišćenje novca”.

Gradonačelnik Plava Orhan Šahmanović je kazao da lokalne samouprave treba da se aktivno uključe u proces integracija što, između ostalog, podrazumijeva pristup fondovima EU i partnerstvo kroz različite programe. Da bi to uspjele, kako je kazao, lokalne samouprave moraju ispuniti organizacione preduslove i ostvariti dobru saradnju sa centralnom vlašću.

Bonus video: