Lukšić će morati da objasni zašto je CG potpisala Zajedničku izjavu o Siriji [VIDEO]

Lukšić će na kontrolnom saslušanju morati da pojasni šta je bilo sa realizacijom skupštinskih zaključaka o Prevlaci
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2013. 15:59h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić moraće 1. oktobra da pred članovima skupštinskog Odbora za međunarodne odnose da objasni zbog čega je njegovo ministarstvo potpisalo Zajedničku izjavu o Siriji.

Osim o toj odluci, koju je većina članova odbora ocijenila kao brzopletu i štetnu, Lukšić će na kontrolnom saslušanju morati da pojasni šta je bilo sa realizacijom skupštinskih zaključaka o Prevlaci, šta u stvari predstavlja inicijativa za regionalnu saradnju zapadno-balkanskih zemalja, posljedicama nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, ali i o odnosu Vlade prema Igmanskoj inicijativi.

Podnosilac inicijative za saslušanje Milan Knežević (DF) kazao je da je Lukšićeva odluka da potpiše Zajedničku izjavu o Siriji Crnoj Gori nanijela veliku štetu u oblasti spoljne politike.

“Ona je izazvala i brojne nedoumice i nerazumijevanja, posebno zato što je nakon nekoliko dana nakon što je saopštio svoj stav i kazao da je Crna Gora potpisala došlo do neke vrste mirnog rješenja te krize. Zato smatram da je njegov stav bio ishitren”, kazao je Knežević.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Vasilije Lalošević (SNP) rekao je da svi potezi te vrste moraju da se razmatraju u parlamentu i njegovim odborima i da je protiv “bilo kakvih izjava, potpisanih ili nepotpisanih koji će raspirivati bilo kakav sukob u svijetu”.

“Vlada nije izašla iz svojih iz svojih ustavnih nadležnosti, ali kada su u pitanju ovako važne odluke, bilo bi prirodno da se konsultuje parlament. Pored toga, s obzirom na razvoj događaja i radikalno mijenjanje stavova naše Vlade kada je u pitanju tako značajno pitanju kakav je odnos prema sukobu u Siriji, mi treba da to javno osudimo i upozorimo Vladu da više ne može da uradi tako nešto ni u jednoj situaciji bez konsultacije sa parlamentom. Ovako ponašanje Vlade, odnosno MVPEI ide ispod minimuma očuvanja nacionalnog i državnog dostojanstva. Kada jedan dan izađete sa vrlo agresivnom i ničim izazvanim stavom, a drugog dana poslušno prihvatite radikalno drugačiju poziciju, onda pokazujete odsustvo jednog očuvanje dostojanstva zemlje”, ustvrdio je Koča Pavlović (DF).

Odluka o kontrolnom saslušanju donijeta je jednoglasno, a predsjednik Odbora Miodrag Vuković (DPS), saopštio je da ono ne može biti odražano prije 1. oktobra, jer državna delegacija u subotu putuje na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Najviše vremena članovi delegacije potrošili su oko razmatranja predloga ekspertskog tima Igmanske inicijative o unapređivanju parlamentarne saradnje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije uz korišćenje iskustava iz nordijskog modela.

Predstavnik Igmanske inicijative Branko Lukovac izrazio je sumnju u rezervu crnogorskog parlamenta prema toj inicijativi, jer nije bilo predstavnika na pojednim sastancima, a sumnji doprinosi i odustajanje od organizacije zajedničke konferencije u Podgorici.

Tokom rasprave, više članova odbora je pomenulo tezu da je angažovanje u Igmanskoj inicijativi namjerno umanjuje zbog tog što bi moglo doći do “gušenja” Cetinjskog parlamentarnog foruma. Na kraju, dogovoreno je se Igmanska inicijativa podrži, i da se ta odluka proslijedi Kolegijumu predsjedniak Skupštine, kako bi se oblikovala na skupštinskom nivou.

Galerija

Bonus video: