Miodrag Latković: Dio sudija Ustavnog suda ne štiti ustavnost i zakonitost

Latković sada zabrinut što dio njegovih kolega iz Ustavnog suda ne štiti ustavnost i zakonitost
372 pregleda 3 komentar(a)
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.09.2013. 20:27h

Dio sudija Ustavnog suda ne štiti ustavnost i zakonitost, podržavajući predložene amandmane na Ustav i Ustavni zakon, čime je ozbiljno ugrožen pravni sistem i vladavina prava, ocijenio je sudija tog suda Miodrag Latković.

Latković smatra da bi raspisivanje javnog poziva za izbor sudija Ustavnog suda, bez prethodnog utvrđivanja ustavnog razloga za prestanak te funkcije ili razrješenje sudija i o tome obavještavanja Skupštine, predstavljalo pravno nasilje.

Latković je naveo da je shodno Poslovniku Ustavnog suda zahtijevao hitno zakazivanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o radu i postupanju tog suda nakon donošenja amandmana na Ustav.

On je rekao da je tražio hitno zakazivanje sjednicie i radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za prestanak funkcije ili razrješenja predsjednika i sudija Ustavnog suda.

Latković je tražio sjednicu suda i radi donošenja Odluke o hitnom rješavanju inicijative advokata Orla Markovića o saglasnosti člana pet stav 2 Ustavnog zakona za sprovođenje Amandmanaod na Ustav Crne Gore sa članom 154 Ustava.

Suštiuna te inicijative je da je ustavnim zakonom predviđeno da sudijama Ustavnog suda prestaje mandat u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, iako je norma Ustava na osnovu koje su izabrani predviđala da sudiji prestaje mandat prije isteka funkcije samo ako to sam zatraži, kad ispuni uslove za starosnu penziju ili ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora.

Sjednica je održana 12. septembra, kako Latković tvrdi, suprotno Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku Ustavnog suda – bez prisustva javnosti, bez vođenja zapisnika i bez upoznavanja javnosti o zauzetim stavovima, pa u suštini kao i da nije održana.

“Nakon iscrpne rasprave pristupilo se glasanju o tome da li predmetnu inicijativu advokata Markovića treba uzeti u hitno razmatranje na javnoj raspravi. Troje sudija glasalo je za, a troje protiv”, kazao je Latković.

Nakon glasanja, dodao je, predsjednik suda prekinuo je sjednicu i zakazao nastavak za utorak, 17. septembra u deset sati. “Međutim, u zakazano vrijeme nije se pojavio ni predsjednik, ni dvoje sudija koji su glasali protiv predloga”.

Laković navodi da ovakva “igranka” predsjednika i dvoje sudija Ustavnog suda za javnost možda i ne bi bila interesantna da ne implicira na zaključak da od danas ustavnost i zakonitost u Crnoj Gori nema ko da štiti.

Prema riječima Latkovića, konačno, od danas, u Ustavnom sudu izvršena je deferencijacija sudija koji se u svom radu prvenstveno motivišu ličnim i partijskim interesima i onih kojima je zaštita profesije, odnosno zaštita ustavnosti i zakonitosti isključivi motiv.

“Kako drugačije shvatiti argumentaciju sudija koji odbijaju da štite ustavnost i zakonitost iz razloga što je to “završena stvar”, “uslov za dalji put u EU” i “da se ne shvati da odluku donose motivisani ličnim interesom” iako im je poznato da amandmani i Ustavni zakon za sprovođenje amandmana sadrže pojedine odredbe, odnosno rješenja koja nijesu predlagana od strane VK, niti predstavljaju evropske standarde, niti preporuke iz Brisela, kako to ovih dana neistinito predstavlja jedan od partijskih lidera”, zaključio je on.

Bonus video: