DRI: PZP nije platio 21.000 eura poreza

Državna revizorska institucija našla nepravilnosti u poslovanju Pokreta za Promjene
0 komentar(a)
nebojša Medojević, Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
nebojša Medojević, Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.09.2013. 16:49h

Državna revizorska institucija dala je uslovno mišljenje na finansijski izvještaj Pokreta za promjene (PzP) za 2012. godinu.

U Reviziji finansijskog izvještaja PzP-a navodi se da ne postoje materijalno značajne greške ili odstupanja, ali su utvrđene nepravilnosti i propusti u dijelu evidentiranja blagajničkog poslovanja i isplate poreskih obaveza po osnovu autorskih honorara i ugovora o zakupu.

“Partija je isplatu naknada po osnovu autorskih honorara i ugovora o djelu u iznosu od 151.020 eura vršila gotovinski iz blagajne shodno zaključenim ugovorima uz koje su priložene priznanice o preuzimanju gotovine i u istim je prezentirano da se isplata naknada vršila mjesečno u ugovorenim iznosima za period važenja ugovora”, navodi se u reviziji DRI.

U reviziji se navodi da navedene priznanice ne sadrže broj ugovora na osnovu kojeg je vršena isplata, datum preuzimanja gotovine, kao ni lične podatke lica koje je preuzelo gotovinu.

“Uvidom u blagajničku dokumentaciju (dnevnik blagajne) utvrđeno je da su sve isplate evidentirane na dan 31.12.2012. godine što ukazuje da nije vršeno hronološko evidentiranje izvršenih isplata iz blagajne po ovom osnovu”, stoji u reviziij poslovanja PzP-a.

Prema državnim revizorima, PzP nije izvršio uplatu poreskih obaveza u iznosu od 21. 263 eura na isplaćene autorske honorare i ugovore o zakupu.

PzP nije, navodi se u reviziji, ispoštovao preporuku DRI da smanji isplaćivanje iz blagajne pa je u 2012. isplaćeno 179.267 eura, štoje za 87 odsto više nego u 2011.

“Partija takođe nije realizovala ni preporuku koja se odnosi na donošenje opštih i posebnih akata i donošenje Finansijskog plana”, navodi se u reviziji.

Shodno prezentiranim podacima u Bilansu stanja ukupni kapital PzP-a posljednjeg dana 2012. iznosio je 112.755,00 eura dok je ta partija u 2012. imala gubitak od 47. 731. euro. Ta partija je 2012. završila sa 12.709 eura na računu.

Bonus video: