Lekić: Tražimo odgovoran javni izvještaj o aferi "Snimak"

"Radujemo se poruci Veselina Vučkovića "da nema što da krije”, ali... očekujemo da nam prvi čovjek državnog tužilaštva javno saopšti njegove rezultate"
53 pregleda 6 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.09.2013. 15:32h

Demokratski front (DF) od vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića traži ozbiljan, odgovoran javni izvještaj o dosadašnim rezultatima istrage povodom afere Snimak umjesto najavljene spremenosti da interno informiše taj politčki savez ili da bude kontrolno saslušan u parlamentu.

Nakon što su iz DF zatražili od Vučkovića da saopšti da li je dosad pokrenuo istražne radnje povodom afere Snimak i sa kojim rezultatima, on je poručio da je spreman da odgovori na svako pitanje, kroz kontrolno saslušanje u parlamentu ili dostavljanjem informacije u pisanoj formi.

"Mi se radujemo poruci v.d. Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića "da nema što da krije”, ali zajedno sa građanima ove države i međunarodnim institucijama, u prvom redu Evropske unije, očekujemo da nam prvi čovjek državnog tužilaštva javno saopšti njegove rezultate u dosadašnjim istražnim radnjama povodom afere političke korupcije "Snimak”", navodi se u reagovanju lidera DF Miodraga Lekića.

On je naveo da je početak istražnih radnji u vezi sa tom aferom tužilaštvo javno pokrenulo prije nekoliko mjeseci, a, kako je rekao, pod pritiskom domaće javnosti, Evropske unije i drugih međunarodnih faktora.

Lekić vjeruje da jeVučković upoznat sa očekivanjima Evropske komisije, a i povodom otvaranja poglavlja 23 i 24, da se afera adekvatno istraži i dobije institucionalno – krivični epilog.

"Zbog značaja predmeta, odnosno afere kojom su grubo pogažena temeljna prava građana, između ostalog i član 2. Ustava, što sve jasno podrazumjeva krivičnu odgovornost, mi tražimo od v.d. Vrhovnog državnog tužioca javni izvještaj o dosadašnjim rezultatima", naveo je Lekić.

On je objasnio da, umjesto najavljene spremenosti tužioca da interno informiše DF ili da bude kontrolno saslušan u parlamentu, u tom političkom savezu traže ozbiljan, odgovoran javni izvještaj o dosadašnim rezultatima istražnih radnji povodom "afere udruženog partijskog poduhvata planiranja i realizacije izborne krađe".

Lekić je ocijenio da bi javnost zanimala informacija kada Vučković očekuje kompletiranje njegovih istražnih radnji - završni izvještaj o istrazi, koji bi omogućio dalje pravno procesuiranje aktera ove afere političke korupcije.

"DF od vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića traži ozbiljan, odgovoran javni izvještaj o dosadašnim rezultatima istrage povodom afere Snimak umjesto najavljene spremnosti da interno informiše taj politčki savez ili da bude kontrolno saslušan u parlamentu", poručio je Lekić.

Bonus video: