Front traži od Vučkovića rezultate istrage afere "Snimak"

"Vjerujemo da ste upoznati i sa očekivanjima Evropske komisije, a sve u cilju skorijeg otvaranju poglavlja 23 i 24, da se afera adekvatno istraži i dobije institucionalni epilog"
6 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2013. 09:46h

Predsjedništvo Demokratskog fronta uputilo je pismo vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Veselinu Vučkoviću u kojem ga podsjeća da je najavio "spremnost tužilaštva da u potpunosti istraži i dokaže elemente krivične odgovornosti za političke subjekte u aferi „Snimak”".

Iz DF-a od Vučkovića traže da javnosti saopšti da li su do sada pokrenute istražne radnje povodom pomenute afere, i sa kojim rezultatima, te da ako nije, da li ima namjeru da to učinite.

"Obraćamo vam se i u svojstvu političkog subjekta koji na bazi izborne volje naših građana ima 20 poslanika u Skupštini, koji čine četvrtinu parlmentarnog sastava, subjekta koji ima odgovornost i pravo za širu političku reakciju nakon završetka Vašeg posla u vezi sa aferom "Snimak". Uostalom, vjerujemo da Vam je poznato veliko intersovanje domaće javnosti za pravno - politički ishod afere "Snimak". Podsjećamo Vas i na mnoge zvanične izjave visokih predstavnika Evropske unije i zvaničnika drugih relevantnih država i međunarodnih organizacija u kojima je istaknut imperativ istraživanja i procesurianja ove korupcionaške afere sa već javnim, materjalnim dokazima", navodi se u pismu DF-a.

"Poražavajuće je za političko pravnu stvarnost u Crnoj Gori, pa i za Vas lično kao državnog tužioca, da premijer Đukanović u poslednjoj izjavi javno kvalifikuje aferu "Snimak" izmišljenjom"

Iz tog političkog bloka su podsjetili Vučkovića da je njegova "institucionalna uloga u rasvetljavanju afere "Snimak " od presudne važnosti".

"Takođe vjerujemo da ste upoznati i sa očekivanjima Evropske komisije, a sve u cilju skorijeg otvaranju poglavlja 23 i 24, da se afera adekvatno istraži i dobije institucionalni epilog. Naše obraćanje nije motivisano bilo kakvim uticajem na rad tužilaštva, već dubokim osjećajem za javnu odgovrnost i za odbranu ustavnih i zakonskih normi koje su grubo pogažene ovom teškom aferom političke korupcije", navodi se u pismu.

"Poražavajuće je za političko pravnu stvarnost u Crnoj Gori, pa i za Vas lično kao državnog tužioca, da premijer Đukanović u poslednjoj izjavi javno kvalifikuje aferu "Snimak" izmišljenjom, i to u trenutku kada, kako javnost očekuje, Vi i dalje radite na istažnim radnjama utvrđivanja krivične odogvornosti povodom iste afere. Zato povodom ozbiljnosti predmeta i visokog interesovanja domaće javnosti, međunarodnih zvaničnika i institucija, dakle povodom svega navedenog u našem javnom obraćanju - od Vas tražimo da na prikladan i javno odgovoran način obavijestite domaću javnost o dosadašnjim rezultatima tužilačkog istraživanja afere "Snimak", dinamici daljeg rada na ovoj aferi političke korupcije i konačno kada javnost može očekivati Vaš završni izvještaj", navodi se u pismu.

Galerija

Bonus video: