Ko je lijepa premijerka Tajlanda i kako je ušla u politiku

Jedan tajlandski reporter napisao je da njena “kosa savršeno pada preko njenih ušiju kao što jagnje nježno skakuće po livadi”
19 komentar(a)
Jingluk Šinavatra, Foto: Boris Pejović
Jingluk Šinavatra, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2013. 07:11h

Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra često se nalazila na udaru opozicije i političkih aktivista koji smatraju da je 44-godišnja liderka samo marioneta i paravan za stvarnog kreatora politike u toj zemlji -Taksina Šinavatru.

Jingluk je prva žena u istoriji Tajlanda na poziciji premijera. U srednjoj školi je nosila titulu mis škole, vodila je školski orkestar, i sanjala da postane ambasador.

Umjesto ostvarenja sna, ostvarila je nemoguće - postala je premijerka sa cijelih 80 dana političkog iskustva. Slavni američki list Njujork tajms je, nakon što je lijepa Jingluk došla na čelo države čiju političku scenu nazivaju mačo igralištem, opisao uspon sestre crnogorskog državljanina Taksina Šinavatre bržim od meteorskog.

"Tijela u svemiru nisu dovoljno brza da bi se sa njima poredio uspon Jingluk Šinavatre”, navodi Njujork tajms.

Na Tajlandu su se čule i optužbe da je Jingluk zapravo okrutna žena, koja to prikriva svojom seksualnošću

Jedan tajlandski reporter napisao je da njena “kosa savršeno pada preko njenih ušiju kao što jagnje nježno skakuće po livadi”.

Bila je prosječan, ali jako poslušan đak. U školi je osvojila titulu “đaka sa najljepšim manirima”. Diplomirala je na Univerzitetu Kentaki stejt u Sjedinjenim Američkim Državama.

Karijeru je započela u Taksinovoj kompaniji, najvećem mobilnom operatoru na Tajlandu, a simpatizeri njene partije Peu Tai dive se uspjehu Taksinove kompanije i Jingluk vide kao osobu koja sjajno poznaje svjetska tržišta.

Peu Tai je kandidovala za poziciju premijera u maju 2011, navodno pod instrukcijama koje su stizale sa druge strane okeana od njenog starijeg brata. Njen izbor na mjesto premijera, piše Njujork tajms, produbio je podjele između urbanog i ruralnog Tajlanda. Podjela je prosta.

Kritičari njenog vođenja zemlje smatraju da će to biti još dvije godine putovanja i tvrdnji da je sama svoj šef, a ne zastupnik Taksina Šinavatre

Jingluk se nedavno našla na meti kritika zbog čestih putovanja van zemlje. Ona je, naime, od preuzmanja funkcije posjetila 30 zemalja na čemu joj mnogi zamjeraju, navodeći da troši pare poreskih obveznika na prekookeanske posjete.

Česta putovanja pripisuju pokušajima da očuva svoj imidž.

“Politički gledano, to je dobra strategija. Ona ostaje daleko od Tajlanda, od skandala i kontroverzi. Održava svoj lik čistim do sljedećih izbora”, napisao je tajlandski Bangkok post.

Jingluk ipak, od svog naroda traži samo strpljenje i šansu.

“Možda mi ne vjerujete. Ali dajte mi šansu i dokazaću se svakom od vas ”, kazala je Jingluk neposredno pred dolazak na čelo zemlje.

Premijerka ima mandat još dvije godine. Kritičari njenog vođenja zemlje smatraju da će to biti još dvije godine putovanja i tvrdnji da je sama svoj šef, a ne zastupnik Taksina Šinavatre.

Bonus video: