Dilema u Tuzima: DPS i BS „vagaju”, Frano Ljuljđuraj ćuti

Neizvjesno da li će Skupština GO Tuzi danas raskinuti ugovor sa firmom koja je radila elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja opštine
72 pregleda 0 komentar(a)
Franjo Ljuljđuraj, Foto: Luka Zeković
Franjo Ljuljđuraj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.09.2013. 13:45h

Predstavnici DPS-a i BS- u Skupštini GO Tuzi, koji sa DUA čine vlast u Malesiji, juče nijesu precizirali da li će na današnjoj sjednici podržati predlog odbornika Građanske inicijative Vaselja Siništaja da se raskine ugovor sa firmom “Investment and Consulting DOO”.

Ta firma je radila elaborat za ekonomsku opravdanost formiranja opštine Tuzi, kojim nije bila zadovoljna većina političkih partija u Malesiji.

Nešto precizniji bio je predsjednik Skupštine i funkcioner DUA Fadilj Kajošaj, koji je kazao da će predstavnici te partije najvjerovatnije podržati Siništajev predlog.

Kajošaj je kazao “Vijestima” da bi o raskidu ugovora trebalo da se izjasne odbornici, jer je predsjednik GO Franjo Ljuljđuraj, čija je to, kako je istakao, bila obaveza, “digao ruke i prebacio to na Skupštinu”.

Ljljuđuraj juče nije želio da govori na tu temu, istakavši da je na sastanku i da će na današnjoj sjednici “sve razbistriti”.

Da GO Tuzi treba da raskine ugovor sa firmom “Investment and consulting DOO” predloženo je u avgustu i na sjednici Komisije za izradu elaborata, kada je većina članova to preporučila rukovodstvu GO.

Studijom je predviđeno da godišnji prihodi buduće opštine iznose 639 hiljada, a rashodi bili milion eura.

O raskidu ugovora će u koalicionom DPS-u još malo razmisliti, jer, kako je naveo predsjednik kluba odbornika te partije Halil Duković, “kao ozbiljna partija prvo sve treba da razmotre, pa da izađu sa stavom”.

“Nikad ne 'trčimo' sa svojim stavovima. Treba sve izvagati, pa vidjeti šta dobijamo jednim, a šta drugim... Tu su i koalicioni partneri, pa se moramo sve dogovoriti”, kazao je Duković.

Prije konsultacija sa koalicionim partnerima, ni Nedžad Drešević (BS) nije želio da precizira da li će glasati za ili protiv Siništajevog predloga.

Siništaj je, takođe, tražio da se umjesto studije, koju je radila "Investment and Consulting DOO", razmatra elaborat koji su on i poslanik Force Genci Nimanbegu prošlog ljeta dostavili crnogorskom parlamentu. Tim elaboratom predviđeno je da budžet samostalne opštine Tuzi bude oko dva miliona eura.

Camaj: Priča o studiji je gubljenje vremena

Odbornik opozicionog DS-a Nikola Camaj glasaće za raskid ugovora.

On je istakao da je to trebalo da urade Komisija i Ljuljđuraj.

“Istog momenta kada oni nijesu ispoštovali rok, a nijesu ispoštovali ni zahtjeve onoga ko treba da ih plati da urade kvalitetnu studiju, baziranu na dokumentima”, kazao je Camaj. On je naglasio da je čelnicima na vrijeme skrenuta pažnja da je sva priča oko studije samo “gubljenje vremena”.

Bonus video: