Zašto parlamentarci ćute o alijansi?

Pored sugestija međunarodne zajednice da se svi politički akteri moraju uključiti u debatu o članstvu u NATO, većina poslanika pasivna
9 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2013. 13:59h

Kada su jednog od crnogorskih poslanika na javnoj tribini pitali kad je sa kolegama u parlamentu raspravljao o članstvu Crne Gore u NATO alijansu, on je kratko i s osmijehom kazao: ”Nikad”.

Tim odgovorom je potvrdio da parlamentarci imaju pasivan odnos prema ovoj temi i da nijesu previše voljni da se aktivno uključe u javnu debatu o jednom od najvažnijih spoljno-političkih ciljeva Crne Gore.

Dok Skupština pokušava da pronađe svoje mjesto isključivo u procesu evropskih integracija, sa domaćih i međunarodnih adresa stižu sugestije da se svi akteri političkog procesa moraju uključiti u javnu debatu i informisati građane o prednostima i manama učlanjenja naše zemlje u NATO.

Da bi se upoznali sa funkcionisanjem ovog saveza, njegovom političkom, vojnom i ekonomskom dimenzijom ambasada SAD u Podgorici je krajem maja organizovala studijsku posjetu sjedištu NATO-a u Briselu za poslanike Sulja Mustafića (BS) i Zorana Vukčevića (DPS), Srđana Perića iz Pozitivne, Obrada Gojkovića (SNP), Zdenku Popović (SNP), Draginju Vuksanović (SDP) i Fatmira Đeku (DP).

Da bi se parlamentarci aktivno uključili, poslanik Dritan Abazović smatra da raspravu treba pokrenuti na sjednicama Odbora za međunarodne odnose, za evropske integracije i za bezbjednost

Na taj put je nedavno podsjetila i ambasadorka SAD Su Kej Braun koja je kazala da “od svi izabranih predstavnika vlasti i donosioca odluka koji su bili na ovome ili sličnim programima očekuje da podijele to što su saznali sa svojim kolegama i građanima Crne Gore”.

“Vijesti” su pitale članove delegacije da li su to i učinili.

“Sva nova saznanja podijelila sam sa kolegama u klubu koja se, kao što je već poznato zalaže za pristupanje NATO savezu”, kazala je Draginja Vuksanović i dodala: “Sa ostalim kolegama razgovarala sam o stečenim iskustvima, dok sam sa građanima koje ova tema zanima i koji imaju dileme razgovarala o tome da li pristupiti ili ne NATO savezu, što je zaista cilj ove organizacije, kao i njen položaj u političko-vojnim odnosima velikih sila”.

Na pitanje kada je posljednji put sa kolegama u parlamentu raspravljali o članstvu Crne Gore u NATO-u, Vuksanović je kazala:”O tim pitanjima ćemo raspravljati u Skupštini kad neka tačka bude vezana za proces pristupanja. Ne vidim razlog da se o NATO savezu priča kad su na dnevnom redu zakoni”.

Ona je kazala i da je pitanje pristupanja u nadležnosti vlade, a Skupština će u dijelu svojih nadležnosti uraditi sve da taj put bude što kvalitetnije i brže sproveden.

Njeno mišljenje dijeli i Fatmir Đeka koji je kazao da sa kolegama o ovom pitanju nikada nije razgovarao.

“Za ovu raspravu treba konkretni razlog ili tema. Ne može se tek tako pričati o tome”, kazao je Đeka i naglasio da 99 odsto Albanaca podržava ulazak Crne Gore u NATO.

S druge strane, Suljo Mustafić (BS) tvrdi da o alijansi aktivno govori u parlamentu, na partijskim i ostalim javnim skupovima.

“Mislim da se u Skupštini dosta govori o tome. Dosta ima ne samo javnih sastanaka već i internih sastanaka i posjeta gdje se govori i o prednostima i nedostacima ulaska u NATO”, kazao je Mustafić koji smatra da takvih akivnosti može biti još više.

On, ipak, smatra da je važnije da poslanici o ovoj temi razgovaraju neposredno sa sugrađanima, prijateljima i biračima.

Da bi se parlamentarci aktivno uključili, poslanik Dritan Abazović smatra da raspravu treba pokrenuti na sjednicama Odbora za međunarodne odnose, za evropske integracije i za bezbjednost.

“Čini se da su do sada svi to svjesno izbjegavali, ali ne znam iz kojeg razloga, vjerovatno iz usko partijskih gledišta”, kazao je Abazović. On smatra da Vladi odgovara da u mnogim stvarim izbjegne Skupštinu, dok parlament često ne zna da se postavi u takvim situacijama.

“Pričati o NATO-u nije ni politički profitabilno, ali mislim da moramo shvatiti značaj teme i razmišljati drugačije. Moramo staviti državni ineteres ispred partijskog i podjeliti mišljenje sa građanima. To i jeste uloga parlamenta. Od sitnih kalkulacija ova zemlja je do sada imala samo štete i to treba što prije shvatiti”, dodaje on.

Tišina zbog glasova

U nevladinom sektoru smatraju da se NATO u parlamentu rijetko pominje jer su rezultati istraživanja pokazali da građani nijesu oduševljeni namjerom političkih elita za članastvo Crne Gore u alijansi.

“Poslanici se uzdržavaju komentara i javnih nastupa koji bi mogli da rezultiraju padom povjerenja, a time i nižim brojem glasova na nekim od sljedećih izbora”, kazao je Aleksandar Dedović iz Alfa centra koji smatra da bi parlament trebalo da bude centar argumentovane diskusije.

“U srećnim zemljama normalno bi bilo da građani naprave pritisak na svoje izabrane predstavnike i na taj način ih primoraju da se savjesno i odgovorno uhvate u koštac sa ovim pitanjem ili jednostavno da im vrate mandate”, kazao je on. U CDT-u predlažu da šef parlamenta Ranko Krivokapić hitno inicira raspravu o ovoj temi na Kolegijumu, pa da se onda inicira i rasprava u plenumu.

“Neophodno je da parlament što prije definiše svoju ulogu u ovom procesu, počev od kontrole i nadzora Vladine aktivnosti na ovom polju, pa do informisanja građana”, kazala je Milica Kovačević iz ove NVO.

Ona smatra da aktivnim odnosom prema ovoj temi, Skupština mora pokušati da doprinese rješavanju sadašnje, prilično apsurdne situacije da preko 60 odsto poslanika podržava učlanjenje u NATO dok, istovremeno, tu podršku daje samo 30 odsto građana.

Galerija

Bonus video: