Izbori na proljeće, ako se DPS i SDP ne pomire

U vladajućoj partiji ozbiljno razmatraju mogućnost prijevremenog izlaska na birališta zbog sporenja sa socijaldemokratama o rebalansu budžeta
79 komentar(a)
DPS, Milo Đukanović, Svetozar Marović, Željko Šturanović, Igor Lukšić, Foto: Luka Zeković
DPS, Milo Đukanović, Svetozar Marović, Željko Šturanović, Igor Lukšić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.09.2013. 06:48h

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) ozbiljno razmatraju mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na proljeće sljedeće godine, ako se ne dogovore sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) o rebalansu budžeta, saznaju “Vijesti” u vladajućoj partiji.

Jedan izvor je naveo da će Vlada najvjerovatnije početkom oktobra u skupštinsku proceduru uputiti predlog rebalansa budžeta koji će ponovo sadržati predlog da se Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) i firmama povezanim u poslu snabdijevanja strujom KAP-a, oprosti poreski dug od 61 milion eura i tako poravna sa dugom KAP-a za struju.

Kabinet Mila Đukanovića bio je primoran da krajem jula povuče iz skupštinske procedure Predlog rebalansa budžeta jer nije imao većinu zbog protivljenja SDP-a da se oproste poreski dugovi.

Sagovornici “Vijesti” iz DPS-a su naveli da vjeruju da postoji prostor za dogovor sa SDP-om kroz nekoliko modela.

“Ako je SDP pristajao da se oproste dugovi i daje pomoć kompanijama koje su gubitaši, kao što su Pobjeda, Željeznica, Montenegroerlajns, ne vidimo razlog zašto sada ne bi pristali na neki od modela kojim bi država pomogla profitabilnoj kompaniji koja je u većinskom državnom vlasništvu”, kazao je jedan izvor.

Međutim, sagovornici “Vijesti” iz DPS-a su dodali da SDP za sada čvrsto ostaje pri svom stavu. Socijaldemokrate su ranije zvanično saopštile da neće uopšte pregovarati o spornom dijelu rebalansa od 61 milion eura i novim subvencijama za KAP.

Sagovornici “Vijesti” iz vladajuće partije su naveli da bi, ako uskoro ne bude u parlamentu usvojen rebalans budžeta, to dalje vodilo tome da ni Skupština nema većinu da usvoji završni račun budžeta.

“Ako je SDP pristajao da se oproste dugovi i daje pomoć kompanijama koje su gubitaši, kao što su Pobjeda, Željeznica, Montenegroerlajns, ne vidimo razlog zašto sada ne bi pristali na neki od modela kojim bi država pomogla profitabilnoj kompaniji koja je u većinskom državnom vlasništvu”

Prema njihovim navodima, o tom scenariju se razgovaralo na sjednicama Predsjedništva DPS.

Oni ukazuju da je širok spektar stvari i posljedica o kojima se mora razmisliti prije odluke da se ide na izbore, kao što je mogućnost prelaska u opoziciju, projekat autoputa, tendera za izgradnju Drugog bloka Termoelektrane, otvaranja pregovora sa EU o poglavljima 23 i 24...

Dva izvora su saopštila identičnu procjenu da bi DPS pri samostalnom nastupu na izborima, u najgorem scenariju za tu partiju, osvojio 120 hiljada glasova ili 31 mandat što bi im, kako tumače, omogućilo da opet formiraju Vladu.

Jedan sagovornik je naveo da procjenjuju da bi nakon izbora, SDP bio prinuđen na ponovnu koaliciju sa DPS-om jer ne mogu da nađu drugog partnera.

Drugi sagovornik “Vijesti” naveo je da je suštinski problem u tome što SDP odlukama preko Skupštine ne dozvoljava Vladi da vodi ekonomsku politiku, što je isključivo u njenoj ustavnoj nadležnosti.

Marović: Mogli ste zaključiti da nijesmo pričali o izborima

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović izbjegao je da konkretno odgovori da li u njegovoj partiji smatraju da treba ići na vanredne parlamentarne izbore na proljeće, ukoliko se ponovo ne postigne dogovor sa SDP-om o rebalansu budžeta.

Marović je kazao da je DPS u u ovom trenutku posvećen, prije svega, ispunjavanju obaveza koje su “programski preuzeli na izborima koji su skoro bili”.

“Naša prevashodna ambicija je realizacija tih obaveza sa saveznicima Vlade i da sa njima nađemo najbolje odgovore na pojedinačna iskušenja. Rebalans je jedno od tih pitanja, ali Vlada ima budžet, ona može da funkcioniše. Ta pitanja koja su se pojavila i koja su na neki način, možda i doprinosom različitih subjekata prenaglašeno predstavljena kao pitanja biti ili ne biti, nisu pitanja od kojih bi trebala da zavisi ni koalicija, ni agenda obaveza koje Crna Gora ima i prema EU i, prije svega, u stvaranju kvalitetnog života građana”, rekao je Marović “Vijestima” nakon izborne Skupštine OO DPS u Petnjici.

“Za razliku od drugih ja ne mislim da je to nevažno pitanje, ali i ne mislim da je to odlučujuće ili sudbonosno pitanje. Sudbonosno je pitanje da li mi dosledno i iskreno želimo da unapređujemo saradnju, toleranciju, uvažavanje različitosti, bilo u koalicionom Vladinom timu, bilo u odnosu sa našim kolegama iz opozicije. Crna Gora zahtijeva tu vrstu političke zrelosti kojom se ukazuju rješenja na postavljena pitanja vremena. To su pitanja za nas, ostalo su procedure, faze, epizode života u kojima imate lošijih i svijetlijih trenutaka”, rekao je Marović.

Na pitanje da li je u DPS-u bilo razgovora o vanrednim izborima, on je rekao: “Mogli ste zaključiti da ne”.

Bonus video: