Opština Berane ne bi da plati izbore

Agović je u izjavi za "Vijesti" kazao da će Opština Berane morati da uradi rebalans budžeta, ako se rješenje za ovu situaciju ne nađe na državnom nivou
6 komentar(a)
Samir Agović, Foto: Savo Prelević
Samir Agović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.09.2013. 18:43h

Predsjednik Skupštine opštine Berane Samir Agović kazao je da budžetom te Opštine nije predviđeno izdavajanje novca za finansiranje kampanje partija koje će učestvovati na lokalnim izborima u Petnjici.

Prema ranijem tumačenju dijela partija, troškove kampanje trebalo bi da snosi Opština Berane jer Zakon o teritorijalnoj organizaciji propisuje da će "do obrazovanja organa novoosnovane opštine njihove poslove obavljati organi lokalne uprave koji su imali mjesnu nadležnost na tom području prije teritorijalne promjene".

Agović je u izjavi za "Vijesti" kazao da će Opština Berane morati da uradi rebalans budžeta, ako se rješenje za ovu situaciju ne nađe na državnom nivo.

"Nerealno je da Opština Berane finansira kampanju jer budžetom nijesu predviđena ta sredstva, ali zakon nas obavezuje da do formiranja organa nove opštine matična opština odnosno Berane sprovodi sve poslove", kazao je on.

Suprotno tome, u NVO sektoru su ranije kazali da nije moguće da se za rješenje za kampanje partija izdvoji 0,25 odsto budžeta Opštine Berane jer se po zakonu procenat računa u odnosu na budžet one opštine u kojoj se održavaju izbori, a on trenutno ne postoji.

Prijedlog CDT-a za rješenje postojeće situacije je bio da parlament po hitnom postupku izmijeni postojeći Zakon o finansiranju partija i da precizira finansiranje u novoj opštini.

Dodatan problem u održavanju prvih lokalnih izbora u Petnjici je i finansiranje Opštinske izborne komisije (OIK) koji će na vanrednoj sjednici 20. septembra izabrati Skupština Crne Gore.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, sredstva za rad organa koji sprovode izbore za odbornike obezbjeđuje skupština opštine koje u slučaju Petnjice još nema.

"Ni to pitanje nije uređeno, ali je logično, ako je bira parlament, da je on i finansira", dodao je Agović.

Na 6 000 birača 31 odbornik

Dok u SNP-u smatraju da je SO Berane prije raspisivanja trebalo da donese odluku o broju odbornika u novoj opštini, Agović tvrdi da za tim nije bilo potrebe.

"SO Berane nije moralo da donese odluku o broju odbornika Opštine Petnjica jer u Zakonu o izboru obornika i poslanika stoji da svaka opština ima 30 odbornika i još po jednog odbornik na svakih 5.000 birača”.

Prema podacima koje je SNP dobio na dan raspisivanja izbora, u Petnjici je upisano 6209 birača, što znači da će u ovoj Opštini nakon izbora biti 31 odbornik. Predsjednik SO Berane kazao je i da ova Opština vodi birački spisak za prve izbore u Petnjici.

Bonus video: