Šoškić: Raičević da podnese ostavku, ne pristajemo na najavu Markovića da će se vrtić graditi u drugoj opštini

"Odlukom da se zaustavi grdnja vrtića, vlast je sprovela svoju obavezu ali time neće biti oslobođena odgovornosti za sve počinjeno"
2002 pregleda 6 komentar(a)
Prava Crna Gora Bar, Foto: Prava Crna Gora
Prava Crna Gora Bar, Foto: Prava Crna Gora

Obornica Prave Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Bar Maja Šoškić poručila je danas da je neoprostiva brutalnost kojom se policija odnosila prema građanima i pozvala predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića da podnese ostavku.

Ona je reagovala na današnju izjavu premijera Crne Gore Duška Markovića u kojoj je on zatražio od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru, da uredi postojeću lokaciju, između ostalog, i zasađivanjem 90 čempresa.

Šoškić je kazala i da Prava Crna Gora Bar ne pristaje na najavu Markovića da će se vrtić graditi u nekoj drugoj opštini jer u Baru za to nema lokacije koja bi zadovoljila standarde DUP-a, jer kako navodi Šoškić građani nisu bili protiv ideje izgradnje vrtića, već protiv izgradnje na mjestu koje bi podrazumijevalo već realizovani masakr nad čempresima.

Odbornica Prave Crne Gore je kazala da je nakon više od četiri mjeseca priča o barskom vrtiću i čempresima dobila svoj epilog.

"Šteta nanešena nepotrebnom sječom višedecenijski čempresa je čin zbog kojeg naredbodavac treba da odgovara, kao i da nam se objelodani gdje su nestala posječena stabla. Najmanje što mogu sada učiniti je da se od istih naprave klupe i enterijer za budući park i na taj način,makar sibolično, budu vraćeni na svoja mjesta. Ostali su dužni izradu ekološkog elaborata za grad Bar, na osnovu kojeg će se saznati kojih još zelenih površina u gradu ima odnosno nema. Pored ostavke gradonačelnika Bara koju tražimo jer je, na prvom mjestu, i dozvolio masakr nad čempresima, ističemo da je neoprostiva i brutalnost kojom se policija odnosila prema svojim građanima, bez obzira na željen ishod, žrtva i neprijatnost koju su barani istrpjeli je nedopustiva. Policija koja pljuje, vrijeđa i omalovažava svoje sugrađane nije policija koja čuva red i mir, već naprotiv remeti ga, zato ste dužni da objelodanite ko je tražio asistenciju policije i na koji način u periodu od 17.01.2019. do 15.02.2019. Ko je donio odluku da se asistencija policije odobri?", istakla je Šoškić.

Ona je dodala da je policija prilikom pružanja asistncije ugrozila pravo građana da slobodno iskažu svoje mišljenje na miran način što je Ustavom garantovano pravo, jer su Barani štitili zakon od onih koji su dužni da ga štite i sprovode.

"Odlukom da se zaustavi grdnja vrtića, vlast je sprovela svoju obavezu ali time neće biti oslobođena odgovornosti za sve počinjeno. Istovremeno, ne pristajemo na najavu premijera da će se vrtić graditi u nekoj drugoj opštini jer u Baru za to nema lokacije koja bi zadovoljila standarde DUP-a, jer građani nisu bili protiv ideje izgradnje vrtića, već protiv izgradnje na mjestu koje bi podrazumijevalo već realizovani masakr nad čempresima. Dakle, ukoliko se makar ovlaš pogleda pomenuti DUP, jasno je da, ipak, postoji odgovarajuća lokacija, odmah pored sportske dvorane i mi ćemo zahtijevati da se vrtić za naše najmlađe sugrađane ipak napravi na ovoj, još boljoj, lokaciji", kazala je Šoškić.

Po njenim riječima, čempres revolucija je posebna jer je pokazala da mladi ljudi poznaju svoja prava.

"Nisu obeshrabreni raznim pokušajima opstrukcija njihovih ciljeva. Održali su lekciju svakom pojedincu kako se voli svoj grad. Dostojanstveno, mirno, dosledno i uprono. Primjer ne samo Baranima, već i cijeloj Crnoj Gori. Živjeli Čempresari!", zaključila je Šoškić.

Bonus video: