Vuksanović: Ministarstvo je požurilo sa odlukom o uskraćivanju sredstava SNS-u

"...U čitavom postupku (se) jasno vidi sprega između aktuelne vlasti i odnarođenog rukovodstva Nove..."
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 15:05h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava požurilo je u donošenju odluke o uskraćivanju novca Srpskom nacionalnom savjetu (SNS) zbog navodnog prekoračenja roka za izbor članova savjeta, o čemu svjedoči Zakon o manjinskim pravima i slobodama, saopšteno je danas iz tog tijela.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, Sabahudin Delić, rekao je listu Dan da SNS nije upisan u evidenciju Ministarstva jer na elektorskoj skupštini tog tijela nije bilo kvoruma, i da su obustavljene mjesečne uplate tom tijelu.

„Računajući da će javnost lakše prihvatiti očiglednu diskriminaciju, navodi se kao sličan primjer Albanski nacionalni savjet, koji još nije, najvjerovatnije uz saglasnost Ministarstva, održao svoju elektorsku Skupštinu"

Predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović kazao je da se u izjavi Delića može pročitati da je Ministarstvo donaciju uskratilo i Albanskom savjetu, zbog probijanja utvrđenih rokova za održavanje elektorske Skupštine. „Što je po našem neposrednom saznanju neistina, jer je Albanski savjet svoju donaciju za mjesec avgust uredno dobio“.

„Računajući da će javnost lakše prihvatiti očiglednu diskriminaciju, navodi se kao sličan primjer Albanski nacionalni savjet, koji još nije, najvjerovatnije uz saglasnost Ministarstva, održao svoju elektorsku Skupštinu“, rekao je Vuksanović.

On tvrdi da u postupku izbora članova za SNS nije probijen nijedan predviđeni rok niti povrijeđena bilo koja izborna procedura, o čemu svjedoči zajedničko zakazivanje elektorske Skupštine od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Izborne komisije SNS-a.

Vuksanović je kazao da se u izjavi Delića svjedoči da je elektorskoj Skupštini SNS-a prisustvovalo 92 elektora, i da je po mišljenju Ministarstva trebalo da bude prisutan još jedan elektor, odnosno njih 93.

Navodi se, tvrdi on, i da je ukupan broj verifikovanih elektora, usaglašen od Izborne komisije SNSa i Ministarstva, bio 138.

„Pa svaki građanin kojega ovaj slučaj interesuje može prostom računicom utvrditi da je elektorskoj Skupštini prisustvovalo 67 odsto zvanično verifikovanih elektora, što predstavlja matematički više od dvotrećinske većine potrebne prisutnosti, što je omogućavalo rad elektorske Skupštine“, pojasnio je Vuksanović.

Vuksanović je poručio da SNS neće „kao što je to uradila vlasnička struktura Dana, od svog naroda oteti i privatizovati srpske medije i okrenuti ih protiv njegovih interesa“

To je, kako je naveo, potvrdila i delegacija predstavnika Ministarstva, koju je predvodio savjetnik Fikret Ljuljanović, i odštampani spisak na računaru tog resora na odgovarajućem programu za utvrđivanje kvoruma sa grafičkim i procentualnim prikazom.

„Da je Ministarstvo požurilo u donošenju odluke o uskraćivanju sredstava SNS-u zbog navodnog prekoračenja roka za izbor članova Savjeta, najbolje svjedoči Zakon o manjinskim pravima i slobodama i njegov Član 42b“, tvrdi Vuksanović.

U tom članu se, kako je pojasnio, navodi da Savjeti osnovani na osnovu Pravila za prve izbore savjeta nastavljaju sa radom do osnivanja savjeta manjinskih naroda ili drugih manjinskih nacionalnih zajednica u skladu sa ovim zakonom.

Prema njegovim riječima, kako nijedan drugi član tog zakona ne tretira gašenje ili nastavak rada Savjeta, u SNS-u to doživljavaju kao „svojevrstan vid diskriminacije direktno usmjeren protiv dijela srpskog naroda, koji svoj status želi da očuva kroz institucije sistema države Crne Gore“.

„Umjesto da uskrate mogućnost pojedincima i političkim partijama koji se godinama zalažu za ukidanje SNS-a, i ne uvaže njihove aplikacije za učešće na elektorskoj Skupštini i formiranju savjeta, jer se radilo o očiglednoj opstrukciji, Ministarstvo svojom odlukom bez obrazloženja, kažnjava dvotrećinsku većinu legitimno verifikovanih elektora, koji svoja prava traže kroz zvanične institucije“, naveo je Vuksanović.

On jer naglasio da su u SNS-u izuzetno zadovoljni postupkom i tokom formiranja Drugog saziva tog tijela.

„To iz razloga, što se u čitavom postupku jasno vidi sprega između aktuelne vlasti i odnarođenog rukovodstva Nove u zajedničkoj namjeri da ugase jedinu srpsku instituciju u Crnoj Gori iza koje stoje nesporni rezultati“, kazao je Vuksanović.

On je poručio da SNS neće „kao što je to uradila vlasnička struktura Dana, od svog naroda oteti i privatizovati srpske medije i okrenuti ih protiv njegovih interesa“.

„SNS je formirao srpski portal, novine, radio, televiziju i književnu zadrugu, i oni će uvijek ostati srpski, sa časnom namjerom da štite nacionalni interes Srba bez štete po bilo koju drugu nacionalnu zajednicu“, kazao je Vuksanović.

Galerija

Bonus video: