Josipović u Donjoj Lastvi: Restitucija u centru pažnje zvaničnika

Na probematku nesprovođenja restitucije ukazala je i predsjednica HGI i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović
18 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 20:02h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u društvu svog crnogorskog kolege Filipa Vujanovića posjetio Donju Lastvu kod Tivta gdje se u prostoru tamošnjeg Doma kulture koji koristi Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i druga hrvatska udruženja, sreo sa predstavnicima ovdašnje hrvatske manjine.

Predsjednik HNV Crne Gore Zvonimir Deković upoznao je visoke goste sa položajem Hrvata u Crnoj Gori ističući da je on značajno unapređen u posljednjih petnaestak godina, te da taj autohtoni narod na ovim prostorima sada ima i svoje autentične političke predstavnike u crnogorskoj Vladi.

On je ukazao da država Crna Gora ipak u pet godina postojanja Radio Duxa – radio stanice hrvatske manjine- nije omogućila da ona signalom pokrije čitavu Boku gdje živi najviše Hrvata u Crnoj Gori, apostrofirao je problem nesprovođenja restitucije nacionalizovanog zemljišta koji veoma pogađa ovdašnje Hrvate i najavio formalizovanje zahtjeva za uvođenje crnogorsko-hrvatske dvojezičnosti u službenim institucijama u Tivtu i Kotoru.

Deković je podvukao da je “svakodnevno poboljšavanje položaja hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori korak bliže ulasku Crne Gore u evro-atlantske integracije čemu su i ovdašnji Hrvati potopuno posvećeni”, ali ni on ni ostali sagovornici Josipovića nisu gostu iz Zagreba ukazali na paradoks da u Tivtu – gradu gdje živi najviše Hrvata u Crnoj Gori – njihova politička stranka HGI ne učestvuje u lokalnoj vlasti koju vrše same DPS i SDP sa kojima je HGI koalicioni partner na državnom nivou.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Na probematku nesprovođenja restitucije ukazala je i predsjednica HGI i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović istakavši da “sa nestrpljenjem očekujemo tu presudu u ponedjeljak” kada bi Osnovni sud u Kotoru trebao da odluči o tužbi nekoliko desetina mahom hrvatskih porodica iz Tivta i Kotora koje traže povraćaj oko 270 hiljada kvadrata svoje privatne zemlje u kompleksu nekadašnjeg poljoprivredno dobra “Montepranzo”, a koje je Vlada dala stranom investitoru u dugoročni zakup radi izgradnje golf igrališta.

Gradončelnik Tivta Dragan Kankaraš najavio je da će lokalna uprava Dom kulture u Donjoj Lastvi hrvatskim udruženjima ustupiti u dugoročni zakup, što je odmah pohvalio Vujanović.

“Evo smo jedan problem odmah brzo riješili, a nadam se da ćemo uskoro i ove druge stvari. Naša je državna obaveza, potreba i strateški interes da hrvatska nacionalna zajednica odsjeća punoću življenja u Crnoj Gori, da osjeća konekciju sa Hrvatskom i da tu konekciju ima stalnim intenzitetom za koji vi i Hrvatska cijenite da treba da bude.

Naš je interes da ovdje učinite sve kao što ste i sada činili da pomognete razvoj Crne Gore, a da mi učinimo sve da vi osjećate punoću svog hrvatskog bića i vezu sa Hrvatskom u onom intenzitetu i potrebi koju sami odredite", kazao je Vujanović hvaleći svog koalicionog partnera HGI da “ima krajnje konstruktivan odnos unutar onoga što je vršenje državne politike”.

“Što se restitucije tiče, imamo isti odnos za sve i nastojimo da svi zajedno ubrzamo i primjerimo je zakonu i poštovanju državnih interesa", prokomentarisao je Vujanović.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović konstatovao je da je “Crna Gora učinila ozbiljan korak prema afirmaciji prava nacionalnih manjina.”

“Mi u Hrvatskoj iznimno držimo do prava manjina kako onih u Hrvatskoj, tako i do pozicije Hrvata u drugim zajednicama. Manjine trebaju biti mostovi prijateljstva i saradnje među državama i to jeste slučaj sa hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori i crnogorskom zajednicom u Hrvatskoj kao zemljama koje imaju odlične bilateralne odnose, a nadam se da će u tome biti i prostora za dodatno unapredjenje položaja hrvatske manjine u Crnoj Gori", zaključio je Josipović.

Galerija

Bonus video: