Lekić: Zašto se Josipović sastaje samo sa huškačima napada na Dubrovnik

Josipović će se sastati sa Vujanovićem, Krivokapićem Đukanovićem...
112 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 08:33h

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić je kazao da ne vjeruje da će crnogorska i hrvatska demokratska javnost pozitivno vrednovati činjenicu da će se predsjednik Ivo Josipović u Crnoj Gori “dominantno i privilegovano sresti sa svojevremeno organizatorima i huškačima” napada na Dubrovnik.

“Ovdje, naravno, izuzimam predsjednika Skupštine(Ranka) Krivokapića koji opet sa svoje strane, a zajedno sa cijelom opozicijom, ne priznaje Vujanovića, domaćina hrvatskom predsjedniku, za legitimnog predsjednika crnogorske države. Kao što je poznato većina poslanika u parlamentu je i glasanjem saopštila da su posljednji predsjednički izbori u Crnoj Gori bili pokradeni”, kazao je Lekić za “Vijesti”.

Josipović u okviru regionalne turneje boravi danas i sjutra u Crnoj Gori, gdje će se sastati sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Lekić je odgovorio da mu nije poznato da li su crnogorski i hrvatski protokoli uvrstili u program posjete hrvatskog predsjednika i susret sa nekim predstavnikom opozicije:“ Ne, meni nije poznata nikakva inicijativa u tom pravcu, iako postoji demokratsko pravilo u svijetu da se visoki, demokratski predstavnici druge zemlje tokom posjete sretnu i sa predstavnikom opozicije. To, primijetili ste, redovno čine visoki predstavnici EU tokom posjeta Crnoj Gori”.

Lekić je dodao da nema namjeru da istražuje zašto je prilikom posjete Josipovića izostao takav “demokratski manir, pa i pravilo”.

Dodao je da razlog za to vjerovatno treba tražiti u činjenici poznatoj u Crnoj Gori i šire da su mnoge državne institucije, vjerovatno među njima i državni protokol, privatizovane ili direktno u partijskoj upotrebi.

“Očigledno se radi o sadržaju posjeti sa mnogim sjenkama, ali to je više problem aktera ovih susreta, mnogo manje problem crnogorske opozicije”, rekao je Lekić dodajući da želi da se ograniči na komentar u kojem izražava žaljenje zbog nemogućnosti da se neki predstavnik crnogorske opozicije sretne sa šefom države jedne susjedne, zato i posebno važne, države.

“Inače, lično sam imao prilike, pa i kao komentator uglednih italijanskih časopisa, da istaknem značaj demokratske pojave Iva Josipovića kako za njegovu državu, tako i za cijeli region. Ali, kada smo već dodirnuli pitanje privatizovanog ili partitizovanog crnogorskog protokola i nemogućnosti da se neki predstavnik opozicije sretne sa hrvatskim predsjednikom, crnogorska demokratska javnost bi bila zahvalna Josipoviću da javno odgovori na pitanje - dokle je stigla sa radom crnogorsko - hrvatska komisija za rješavanje graničnog pitanja Prevlake, koja je prema navodnom sporazumu(Iva) Sanadera i (Mila)Đukanovića, trebalo da pripremi materijal za rješavanje tog problema na Međunarodnom sudu? Već tri godine to pitamo crnogorske zvaničnike, MVPEI i druge institucije, koje uporno ostaju bez odgovora”, rekao je Lekić.

Agencija Hina juče je objavila da će se Josipović nakon sastanka sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, sastati sjutra u Tivtu sa Hrvatima koji žive u Crnoj Gori, nakon čega putuje za Makedoniju i Kosovo. Josipović posjetu Crnoj Gori vidi kao novu priliku za razgovor o zajedničkom problemu granice, a među temama razgovora biće i nastavak privredne saradnje.

Galerija

Bonus video: