Sju Kej Braun: Svi u Crnoj Gori treba da se bore za jednakost

“Kingov govor ne predstavlja samo san koji je on podijelio sa Amerikancima, već san koji prelazi granice SAD”, kazala je Braun
3 komentar(a)
Sju Kej Braun, Foto: Boris Pejović
Sju Kej Braun, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.08.2013. 11:53h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Sju Kej Braun poručila je da svi u Crnoj Gori treba da se bore za jednakost i zajedničkim snagama za bolje sjutra.

Braun je na obilježavanju 50 godina od marša na Vašington citirala Martina Lutera Kinga rekavši da “svi moramo da radimo zajedno, ili ćemo nestati u maniru koji nije dobar, kao budale”.

“Kingov govor ne predstavlja samo san koji je on podijelio sa Amerikancima, već san koji prelazi granice SAD”, kazala je Braun.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li se narod u Crnoj Gori u dovoljnoj mjeri bori za svoja prava poput afro-amerikanaca u SAD koji su to činili masovnim i mirnim protestima kazala da vjeruje da će crnogorski narod tek uživati u demokratiji i slobodama.

“SAD podržavaju Crnu Goru i važan su partner za vašu i mi vjerujemo da će narod Crne Gore uživati u demokratijii slobodama, i mislimo da je Crna Gora napredovala u demokratskom smislu”, zaključila je Braun.

Na obilježavanju godišnjice Velikog marša na Vašington koji se smatra jednim od najvećih političkih okupljanja u cilju borbe za ljudska prava u Dalta sitiju izložene su fotografije murala američkih urbanih umjetnika kao njihovo viđenje ideje, života i načina borbe Martina Lutera Kinga koji 1963. ispred spomenika Abrahamu Linkolnu održao čuveni govor poznat po rečenici “Ja imam san”.

Ambasadorka SAD kazala je da je taj događaj koii je okupio više od 250 hiljada ljudi prekretnica u američkoj istoriji.

“Taj događaj je prekretnica i u samom načinu života u SAD i pravnom poretku” kazala je ona.

Bonus video: