Pozitivna: Špijune otjerati iz fotelja

Slično makedonskom modelu, sadašnjim i budućim funkcionerima zabranjivalo bi se da budu na izbornim listama ili državnim funkcijama ukoliko su sarađivali sa tajnim službama
24 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 08:16h

Potpredsjednica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić je najavila da će ta stranka predložiti Zakon o lustraciji kojim bi se, slično makedonskom modelu, sadašnjim i budućim funkcionerima zabranjivalo da budu na izbornim listama ili državnim funkcijama ukoliko su sarađivali sa tajnim službama.

Zakonom o lustraciji koji je donijet u Makedoniji prije pet godina, bivšim saradnicima komunističkih tajnih službi bilo je zabranjeno da budu na izbornim listama ili državnim ili lokalnih institucija, jer se zahvaljujući njihovoj doušničkoj prošlosti na njih može djelovati nedemokratskim kanalima.

Udbaši i javne funkcije: Doušnici ne mogu na izbore>>>

Jasavić očekuje da se ostatak opozicije uključi u pisanje zakona, kako bi se pokrenuo proces lustracije u Crnoj Gori. Ona tvrdi da zakon treba se odnosi samo na funkcionere a da proces lustracije ne treba širiti izvan kruga državnih funkcionera i političara.

“Važno je da funkcioneri koji su sada na vlasti ili koji će tek biti ne smiju imati nikakve veze sa tajnim službama, bez obzira da li su to radili iz ideoloških ili finansijskih razloga, jer to ugrožava temelje demokratije i osnove ljudskih prava i sloboda. To je pitanje etike i ozdravljenja društva”, kazala je Jasavić.

Jasavić smatra da je proces lustracije veoma važan za Crnu Goru jer, kako je kazala, u državi još funkcioniše autoritarni način razmišljanja koji je formiran 1945. godine

Zakonom, koji je bio ograničen na dva izborna ciklusa, kandidati na parlamentarnim, lokalnim i predsjedničkim izborima morali su da potpišu izjavu da nijesu sarađivali sa tajnim službama u bivšem komunističkom režimu.

To je pojašnjavano željom da se spriječi uticaj neformalnih krugova moći na poslanike, ministre ili direktore insitucija prijetnjama o objavljivanju dosijea. Zakonom je bilo predviđeno da se kandidatima za koje posebna Komisija za lustraciju utvrdi da su bili doušnici, ponudi mogućnost da se povuku uz garantovanu anonimnost.

Ističući da Demokratska partija socijalista (DPS) do sada nije razmatrala pitanje lustracije, politički direktor te stranke Tarzan Milošević smatra da ne treba dirati u prošlost.

On je podsjetio da su tajne službe u zajedničkoj državi funkcionisale u specifičnim istorijskim okolnostima, upozoravajući da bi lustracija mogla da se pretvori u diskvalifikaciju političkih protivnika.

“Svako vrijeme je imalo niz specifičnosti. Kako odvojiti ljude koji su bili na rukovodećim funkcijama, ljude koji su radili za službu i ljude koji su radili za novac ili su to radili zbog karijerizma, što u svakom slučaju osuđujem”, kazao je Milošević.

Ipak, Jasavić smatra da je proces lustracije veoma važan za Crnu Goru jer, kako je kazala, u državi još funkcioniše autoritarni način razmišljanja koji je formiran 1945. godine. Zahvaljujući tome, tvrdi ona, vladajuća koalicija još funkcioniše na doušnicima koji na terenu prate svoje komšije.

“U svakoj ulici imate nekog ko obavještava ko za koga glasa suprotno ustavnom određenju da je glasanje tajno i da vam niko to pravo ne može osporiti. Te strukture koje i danas funkcionišu u DPS-u imaju razgranatu mrežu do svih kapilara društva. Ipak, mi ni u toj konstalaciji snaga ne želimo da se bavimo marginalcima, nego samo onima koji sve osmišljavaju”, kazala je ona.

Kad bi češljali arhive, imali bi manje preletača

Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta smatra da lustracija treba da obuhvati i bivše funkcionere, navodeći da mnogi od njih i danas imaju određenog uticaja u političkom životu.

Podsjećajući da je Pokret za promjene svojevremeno predložio Zakon o lustraciji, Bošnjak je upozorila da u Crnoj Gori ne postoji politička volja za suočavanje sa prošlošću.

“Moramo se součiti sa dosijeima, ali to treba raditi diskretno jer smo mala sredina i moramo paziti da se sve ne pretvori u lov na vještice. Na taj način treba isčistiti političku scenu i svima bi nam bilo bolje. Manje bi imali preletača i insajdera i svih dešavanja koje smo imali godinama. Iza toga se krije rad za tajne službne”, smatra Bošnjak.

Galerija

Bonus video: