Lekić: Dačić me zvao zbog Medojevića

"DF je koalicioni savez koji iznutra funkcioniše demokratski, dakle, i sa pravom na izdvojeno mišljenje, pa i na poseban stil javnog argumentovanja"
39 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.08.2013. 07:02h

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić saopštio je u intervjuu “Vijestima” da ga je tokom međusobnog optuživanja Nebojše Medojevića i čelnika srpske Vlade telefonom pozvao srpski premijer Ivica Dačić koji je tom prilikom ukazao na potrebu prevazilaženja nepotrebnih polemika.

Kako komentarišete to što je u DF-u došlo do oponiranja funkcionera Nove predsjedniku Medojeviću povodom njegovih ozbiljnih optužbi na račun Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića o navodnoj povezanosti sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem? DPS Vas uporno proziva da ćutite o ovom pitanju.

Milo Đukanović koji je patron i finansijer punktova za antisrpsku propagandu i mržnju u Crnoj Gori, koji tokom svake korupcionaške afere u koju su on, njegova porodica i njegov krug prijatelja upleteni uvijek otkrije da se iza svega krije velikosrpski hegemonizam

Radi se o prozirnoj strategiji stranke Đukanovića, Vujanovića, Lukšića, Marovića i Šturanovića. Umjesto njihovog ozbiljnog odgovora na dramatično stanje u Crnoj Gori, od blokirane Vlade i gotovo bankrotirane ekonomije do starih i novih afera kriminalno korupcionaškog karaktera, oni sa ekskluzivnih plaža i drugih privilegovanih mjesta razigravaju i u avgustu neke nesretne partijsko dnevne propagandiste ne bi li zajedno sa kontrolisanim medijima, provincijsko uličarskim nivoom skrenuli pažnju sa suštinskih tema i problema u zemlji.

Tako su ovog ljeta iskonstruisali navodne probleme u DF-u, i to, da bi sve bilo krajnje komično, kao glavnu teškoću zemlje u ovom trenutku. Ali ima još grotesknijih primjera u toj operaciji.

Na šta mislite?

Drugi detalj koji takođe može nasmijati jeste da je do juče DF od partijsko medijskih punktova DPS-a tretiran kao velikosrpski savez, da bi odjednom od istih proglašen za antisrpsku grupaciju.

Treći momenat je možda najinteresantniji. Milo Đukanović koji je patron i finansijer punktova za antisrpsku propagandu i mržnju u Crnoj Gori, koji tokom svake korupcionaške afere u koju su on, njegova porodica i njegov krug prijatelja upleteni uvijek otkrije da se iza svega krije velikosrpski hegemonizam.

On sada ne samo da od DF-a brani Srbiju, već u toj državi računa na svoje medijske i druge punktove, a za medijsko propagandne operacije najnižeg nivoa u Crnoj Gori dovodi i plaća osobe iz Srbije.

Kada bi se radilo o odgovornim predstavnicima crnogorske vlasti oni bi ovaj avgust iskoristili za ozbiljnije stvari, recimo da konačno tačno saberu postojeće dugove države i KAP-a sa kojim već dugo misteriozno upravljaju, dugove koji nam dolaze bez tužbi i one po najavljenim tužbama, dakle, sve te dugove po kičmi crnogorskog stanovnika, a čije otplaćivanje žele prebaciti upravo na leđa građana.

Da se vratimo na početak – da li je ova polemika izazvala određen sukob između Medojevića i Mandića, odnosno Nove?

Ne. U DF-u nije bilo nikakvih sukoba i sa Mandićem i Medojevićem prije dva dana u Mojkovcu imao sam uspješan sastanak sa aktivistima tamošnjeg DF-a.

Ipak, činjenica je da su Mandić i Danilović oponirali Medojeviću?

DF je koalicioni savez koji iznutra funkcioniše demokratski, dakle, i sa pravom na izdvojeno mišljenje, pa i na poseban stil javnog argumentovanja.

U konkretnom slučaju se radilo o samostalnom komentarisanju prilika i ličnosti u drugoj državi, i tu treba biti obazriv. To sam, nakon ove polemike, i rekao Medojeviću.

Drugi su to rekli javno, s pravom držeći do dobrih odnosa sa Srbijom.

S druge strane, mnogi, među kojima i Medojević, su u pravu kada ukazuju da postoje regionalne mafije koje povezano funkcionišu u više država jer se radi o nekoj vrsti mafijaške federacije, tako da komentarisanje i borba protiv kriminala vodi neminovno i do drugih država.

Svi to dobro znamo. Zna to i EU i ne slučajno u svojim izvještajima o stanju na Zapadnom Balkanu primarno ukazuje na opasnost od centara organizovanog kriminala koji su međusobno jako povezani.

Imajući u vidu jedno i drugo, polemike su moguće, a poželjno je sa nešto umjerenijim tonovima svih učesnika.

Nakon izrečenog ostaje da se vidi ko će dokazati saopštene, dosta teške navode, nakon čega će se moći mnogo više zaključiti o svemu.

Da li se čitava ova polemika može dovesti u vezu sa objavljivanjem informacije u jednom srpskom mediju, koji se sada generalno rijetko bave dešavanjima na crnogorskoj političkoj sceni, da je Medojević navodno tražio podršku od nekog iz Brisela za svrgavanje crnogorske vlasti?

Iskustva, pa i ona istorijska, potvrđuju da se velike bitke dobijaju zajedno. Pokušaćemo opet, bez forsiranog nametanja drugima, a prema interesima šire demokratske opozicione javnosti da proširimo naš koalicioni savez, naravno, samo sa onim subjektima koji to hoće i u čiji opozicioni karakter niko ne sumnja

U Crnoj Gori smo se tim povodom zaustavili kod javnog zahtjeva, pa i sa moje strane Đukanoviću da saopšti ime visokog funkcionera iz Brisela koje mu je to navodno rekao.

I dok ovdje u Crnoj Gori još čekamo da Đukanović smisli to ime, a on je, po svemu sudeći, od toga odustao, stigla mu je "pomoć” iz Srbije. Neko tome ne bi dao na značaju, Medojević je očigledno dao, polemički ušao u temu, isto tako vrlo brzo našao polemičke partnere, i nastavak je poznat.

Mudri Andrić je pisao da se nekome i rat omakne. Možemo samo zamisliti polemike, i to na Balkanu. Ukratko, nije Medojević govorio u ime DF-a, a shvatili smo, ni Vučić u ime srpske Vlade.

Važno je da je sa svih strana ukazano da odnose uzmeđu dvije države treba razvijati prijateljski, u duhu dobrosusjedskih odnosa. To sam imao prilike da prije nekoliko dana prenesem i predsjedniku srpske Vlade u telefonskom razgovoru.

Razgovarali ste sa g. Dačićem?

Da, povod je bila nastala polemeka, a Dačić je meni telefonirao. Ukazujući uljudnim tonom na potrebu prevazilaženja nepotrebnih polemika, on je ponovio spremnost da lično doprinese daljem izgrađivanju dobrih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Naravno da sam uzvratio istim stavom. Dogovorili smo se o budućim kontaktima s ciljem da doprinesemo dobrim i ravnopravnim odnosima.

Velike bitke se dobijaju zajednoKakav je sada stav DF-a i Vaš lično o nastupu opozicije na predstojećim lokalnim izborima? Očigledno da opozicija neće ići u jednoj koloni jer je GO Pozitivne već donio odluku o samostalnom nastupu?

Prvo, ne treba dovoditi u sumnju legitimno pravo svake političke grupacije da izabere način izlaska na izbore. Ovo pravo podrazumijeva i javnu odgovrnost za odluke koje se donose. To naravno važi i za nas u DF-u koji se od nastanka zalažemo za što šira opoziciona okupljanja u kojima će se poštovati subjektivitet i autonomnost članica opozicionog saveza.

Iskustva, pa i ona istorijska, potvrđuju da se velike bitke dobijaju zajedno. Pokušaćemo opet, bez forsiranog nametanja drugima, a prema interesima šire demokratske opozicione javnosti da proširimo naš koalicioni savez, naravno, samo sa onim subjektima koji to hoće i u čiji opozicioni karakter niko ne sumnja.

Mi smo svjesni svoje snage, ali smo spremni za širi savez, naravno bez dugih pregovaračkih seansi. Za sada znamo da će koalicioni savez DF-a i u kontekstu predstojećih izbora biti dodatno osnažen, između ostalog i iz civilnog sektora uglednim pojedincima, posebno mladima.

Da li biste saopštili na koga mislite?

Uskoro će se znati.

SDP nema mnogo vremenaŠta očekujete od SDP-a s obzirom na evidentnu krizu u vlasti? Šta je DF spreman da ponudi SDP-u da bi promijenio stranu kako na državnom, ali i na lokalnom nivou u slučaju da u nekim opštinama bude jezičak na vagi?

Prema svim demokratskim načelima ovo što se dešava u Crnoj Gori nije kriza vlasti, nego pad Vlade koji nije zvanično objavljen. Ako Vladini zakoni i uredbe bivaju sve češće odbijeni u parlamentu, ako Vlada ne može da usvoji rebalans na svojoj sjednici, a predlog rebalansa krnje Vlade nema podršku u parlamentu onda samo osobe bez elementarne demokratske kulture i elementarnog ličnog dostojanstva ne objavljuju ostavku Vlade.

Očigledno, strah je veliki od novih izbora, od pobjede opozicije, iznad svega, veliki je lični strah pojedinaca u vrhu vlasti od utemeljenja pravne države. DF ništa ne nudi SDP-u, i to najmanje iz dva razloga. Prvo, mi se principijelno borimo za utemeljenje pravne države, za demokratsku, građanski odgovornu i međunarodno uglednu crnogorsku državu, za dekriminalizaciju društva, za unutrašnju koheziju i pomirenja na bazi objektivnog i pravednog sagledavanja prošlosti, a u ime zajedničke harmonične budućnosti. Za ostvarivanje ovih principa mi nemamo namjeru da sa bilo kim trgujemo. Možemo razgovarati sa svima onima koji prihvataju ove principe.

Drugo, čekamo, zajedno sa cijelom crnogorskom javnošću, da li će posljednji nagovještaji SDP-a za, kako kažu, spašavanje crnogorske države ostati verbalne egzibicije, retorički uzleti ili stvarni zaokret.

Sa jednog ozbiljnog mjesta je poručeno SDP-u da im je ovo posljednja prilika da spasu obraz. Ako se SDP i stvarno suprotstavi odmaklom procesu korupcionaške degradacije crnogorskog društva, slobodnom padu crnogorske ekonomije, ako dakle, napusti koaliciju i doprinese formiranju nove prelazne vlade na bazi nove parlamentarne većine, sve to do novih fer izbora – tek onda možemo razgovarati i to ozbiljno, nikako trgovati.

Ali ubrzo će se vidijeti ishod. SDP nema mnogo vremena. Ova agonija ne može trajati dugo. Građani su sve više svjesni svojih prava. Sve se više osjeća pozitavan pritisak nezavisnog civilnog sektora. I prethodni izbori, makar bili pokradeni, pokazuju da su promjene u Crnoj Gori neminovne.

Iz SDP-a je ranije saopšteno da je podrška NATO uslov saradnje sa tom partijom. Da li bi DF bio spreman na to, s obzirom na utisak na osnovu medijskih istupa da dio DF-a nije spreman za tako nešto?

Podrška NATO integracijama se ne ogleda u verbalnom izjavljivanju ljubavi prema toj političko-vojnoj organizaciji, već u konkretnoj borbi protiv korupcije i kriminala, riječju borbi za pravnu državu. Naime, to je uslov da bi NATO uopšte uputio poziv Crnoj Gori za prijem.

Dakle, SDP ima dosta posla na domaćem terenu u ostvarivanju pronatovskih ciljeva. DF svojim principijelnim i demokratskim stavom nije nikome smetnja.

Kao što je crnogorsko društvo podijeljeno tim povodom tako i u našem savezu ima jakih pristalica ali i protivnika članstva Crne Gore u NATO. Zalažemo se za nastavak partnerskih odnosa, zalažemo se za borbu protiv korupcije, a ako stigne poziv za članstvo neophodno je odlučiti, u skladu sa demokratskim standardima, na referendumu.

Bonus video: