Kovačević: Član 5. NATO pakta obesmišljen Trampovom izjavom o Crnoj Gori

"Na primjeru naše zemlje SR Jugoslavije, u slučaju bombardovanja 1999.godine, koje je NATO izvršio protivno svom statutu, bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, vidimo da kršenje statuta te organizacije ne povlači sa sobom nikakvu vrstu sankcije"
235 pregleda 7 komentar(a)
Marko Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Marko Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.07.2018. 13:03h

Američki predsjednik Donald Tramp je na primjeru Crne Gore poručio evropskim članicama NATO pakta da član 5. statuta te organizacije o međusobnoj pomoći u slučaju rata nije obavezujući za SAD ukoliko oni procjene da to nije u njihovom interesu, navodi se u saopštenju portparola NSD Marka Kovačevića.

"Donald Tramp je kroz pitanje zašto bi njegov sin išao da brani Crnu Goru jasno poručio da član 5. statuta NATO pakta o međusobnoj pomoći u slučaju rata ne važi za Sjedinjene Američke države kada je u pitanju Crna Gora. Vjerovatno je u pitanju poruka i ostalim manjim članicama tog saveza ali je ona poslata preko Crne Gore o kojoj se direktno radi u samoj izjavi", poručio je Kovačević.

On je kazao da se od strane vlasti često potencira da se odluke u NATO paktu donose konsenzusom, ali da ako nema konsenzusa oko poštovanja statuta organizacije već se javno govori o realnoj mogućnosti za njegovo kršenje, onda "možemo osnovano da sumnjamo u bilo kakvu vrstu pomoći od bilo kog člana te organizacije u slučaju eventualnih sukoba ukoliko ona izostaje od SAD.

"Na primjeru naše zemlje SR Jugoslavije, u slučaju bombardovanja 1999.godine, koje je NATO izvršio protivno svom statutu, bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, vidimo da kršenje statuta te organizacije ne povlači sa sobom nikakvu vrstu sankcije", naveo je Kovačević.

Zaključio je da je jasno da je na ovaj način u vodu pao argument da je Crna Gora članstvom u toj organizaciji sigurna u slučaju eventualnih sukoba, a koji su "promoteri NATO pakta proklamovali".

Bonus video: