Za Brisel afera "Snimak" nije gotova

Nakon što je Anketni odbor usvojio samo tehnički izvještaj o aferi stižu poruke iz Brisela
6 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2013. 16:02h

Evropska komisija(EK) nastaviće da prati aferu “Snimak” nakon što je Anketni odbor završio posao usvajanjem samo tehničkog izvještaja, ali je ostavila dilemu da li je njena poruka da ovaj slučaj treba procesuirati na sudu ili će pratiti kako se proces odvija pred pravosudnim organima koji obuhvataju tužilaštvo i sud.

U odgovoru na pitanja “Vijesti” da prokomentarišu to što je Anketni odbor za aferu “Snimak” konstatovao tehnički izvještaj, bez zaključka o tome da li je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima DPS zluopotrebljavao državne resurese u izborne svrhe i šta su njihova dalja očekivanja, EK je koristila izraz “judicial follow up”, koji može da znači sudski ili pravosudni nastavak.

“Komisija će nastaviti da prati ovaj slučaj, uključujući i sudski (pravosudni) nastavak afere “Snimak”, navodi se u pisanom odgovoru EK.

Dva pravnika su mišljenja da ovaj termin više znači sudski, nego pravosudni uz ogradu da, ipak, nijesu dovoljno upućeni u čitav kontekst ovog slučaja u Crnoj Gori.

U vrlo opreznom saopštenju, diplomate iz Direkcije za proširenja nijesu pokazali oduševljenje radom Anketnog odbora, ali je utisak da su se držale teze bolje da je bilo išta, nego ništa.

Komsija je pozdravila formiranje Anketnog odbora čiji je bio “cilj da bude instrument koji će učiniti mogućim da navodna zloupotreba državnih resursa za ostvarivanje izbornih ciljeva, dobije političko objašnjenje" .

Komisija za osnivanje Anketnog odbora ima prvo riječi hvale:

"Ova parlamentarna istraga predstavlja važan korak kako bi se povećala parlamentarna kontrola i ojačalo povjerenje građana u demokratske institucije i procese".

Ali, nakon toga EK odmah konstatuje i njen propust:

"EK napominje da je Skupština Crne Gore propustila da usvoji zaključke o suštini nalaza parlamentarne istrege u aferi 'Snimak' i umjesto toga se ograničila na tehnički izvještaj."

Dalje se dodaje da Komisija “pozitivnim ocjenjuje činjenicu da je Skupština nedavno usvojila amandmane na krivični zakon, kojima se kao krivično djelo kvalifikuje zloupotreba državnih sredstava”.

Skupština je prije nekoliko dana usvojila amandaman SNP, koji je prihvatila Vlada, da se kaznom zatvora od pola do pet godina kažnjava zloupotreba državnih resursa u predizborne svrhe.

Diplomata iz zemlje članice EU kazao je “Vijestima” da se "članice EU, odnosno Savjet, još nijesu ozbiljno bavili aferom “Snimak” , i da to pitanje vodi Komisija, kojoj je do toga veoma stalo, jer to smatra testom za funkcionisanje, odnosno nefunkcionisanje vladavine prava".

Fokus Savjeta je, kako je kazao taj diplomata, na akcionom planu, i rad i diskusije o tome biće nastavljeni krajem ljeta.

Tužilaštvo, da je javnosti poznato, za sada vodi izviđajni postupak..

Komisija će nastaviti da prati ovaj slučaj, uključujući i sudski (pravosudni) nastavak afere “Snimak”, navela je EK

Galerija

Bonus video: