Jasavić pozvala SDP i manjine da podrže zaključke Anketnog odbora

Anketi odbor danas raspravlja o izvještaju i nudi zaključke kojima bi parlament tražio sankcionisanje za pojedine funkcionere
14 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.07.2013. 08:20h

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić pozvala je Socijaldemokratsku partiju (SDP) i manjinske stranake da podrže zaključke Anketnog odbora za aferu “Simak” kojim bi se zahtjevalo utvrđivanje odgovornosti funkcionera koji su u partijske svrhe zloupotrebljavali državne resurse. Jasavić je upozorila da bi svako nepristajanje na zaključke kojim se tražilo da odgovoraju oni koji su krišili zakon, predstavlja saučesništvo u nezakonitostima.

”Ukoliko SDP ne glasa za zaključke kojim bi se tražilo da se utvrdi politička odgovornost funkcionera DPS-a, to će biti najbolji dokaz da je ova partija bila saučesnik Demokratskoj partiji socijalista (DPS) u zloupotrebi državnih resursa, tako što je koristila benefite koji su iz tih zloupotreba proizašli. Oni su tako prihvatili manipulisanje i prekrajanje izborne volje, jer je nakon svih dokaza očigledno je da građani nijesu slobodo glasali. To znači da DPS ni SDP nemaju na zakonom zasnovan način broj mandata koje su osvojili”, kazla je Jasavić, navodeći da bi izostanak podrške manjinskih stranaka značio podržabanje politike koja već dvije decenije vodi politiku protiv manjina.

Anketni odbor danas treba da raspravlja o izvještaju i ponudi zaključke kojima bi parlament tražio sankcionisanje za pojedine funkcionere. Zakonom o parlamentarnoj istrazi odbor treba da Skupštini dostavi izvještaj koji može da sadrži predlog za utvrđivanje političke odgovornosti nosilaca javnih funkcija.

Da bi usvojili zaključke, opoziciji je potrebna podrška Mića Orlandića iz SDP-a, albanskog poslanika Fatmira Đeke ili Amera kalača iz Bošnjačk stranke. To skupštinsklo tijelo ima 12 članova, od kojih je po šest iz vlasti i opozicije.

Zbog odbijanja predstavnika vlasti da podrže zaključke o istrazi korupcije u privatizaciji Telekoma, anketni odbor koji se bavio aferom “Telekom” dostavio je krajem prošle godine Skupštini tehnički izvještaj o radu, koji sadrži samo statističke podatke o radu tog tijela. Predstavnici vladajuće koalicije i nakon prikupljanja informacija i saslušanja ostali su tada pri stavu da u toj privatizaciji nije bilo nezakonitih radnji, pa ni korupcije, dok članovi Odbora iz redova opozicije vjeruju tvrdnjama istrage u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja je pokazala da su tri bivša direktora Mađar telekoma sa 7,35 miliona eura podmitili više, za sada, nepoznatih državnih funkcionera i “sestru najvišeg Vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom”.

Bonus video: