Sju Kej Braun: Institucije da zastupaju interese građana, a ne bilo koje partije

Ambasadorka SAD o indicijama da su bezbjednosne strukture prisluškivale opoziciju, NVO sektor i strane diplomate
0 komentar(a)
Sju Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Sju Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2013. 14:59h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Sju Kej Braun izrazila je nadu da crnogorske bezbjedonosne strukture, u procesu reformi kroz koje prolaze, usvajaju procedure i prakse koje su uobičajene u sličnim organizacijama drugih demokratskih država, gdje se zloupotreba takvih državnih organa u političke svrhe ne toleriše.

Braun je to kazala u razgovoru za “Vijesti nedjeljom” odgovarajući na pitanje da li je i šta je rekla crnogorskim zvaničnicima o ozbiljnim indicijama da su bezbjednosne strukture prisluškivale političke oponente i NVO aktiviste, kao i strane diplomate.

“Ova tema je jasno notirana u našem godišnjem Izvještaju o stanju ljudskih prava, što je samo jedan od načina na koje Vlada SAD izvještava i dijeli informacije o svojim aktivnostima u Crnoj Gori. Naravno, mi često komuniciramo sa Vladom Crne Gore putem zvaničnih kanala. Razumijemo da crnogorske bezbjednosne strukture prolaze kroz proces reformi, i mi se nadamo da se u tom procesu usvajaju procedure i prakse koje su uobičajene u drugim, sličnim organizacijama drugih demokratskih država, gdje se zloupotreba takvih agencija u političke svrhe na toleriše. Očekujemo da sve crnogorske institucije zastupaju interese Crne Gore i njenih građana, a ne bilo koje pojedinačne partije”, kazala je ambasadorka Braun.

U štampanom izdanju "Vijesti nedjeljom" pročitajte:

  • Javnost da bude upoznata sa istragom afere "Snimak"
  • Sloboda medija ključna i za NATO integracije, napadi kontraproduktivni
  • Tužilaštvo može da istraži aferu "Telekom" dok čeka papire iz Njujorka

Bonus video: