Đukanović: Crna Gora se stabilno kreće ka članstvu u EU

On je kazao da se nada da EU neće odustati od ujedinjenja, da će prepoznati geostrateški značaj Zapadnog Balkana i u zajedničkom interesu podstaći njegove evropske aspiracije
2 komentar(a)
Milo Đukanović POSP, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović POSP, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 16.07.2018. 18:38h

Crna Gora se, nakon prijema u NATO, stabilno i dinamično kreće ka svom drugom strateškom cilju - članstvu u Evropsku uniju (EU), ocijenio je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović.

On je danas primio poslanike Evropskog parlamenta (EP) koji učestvuju na dvodnevnom zasjedanju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), na čelu sa kopredsjedavajućim Odbora Peterom Kurumbaševim.

“Kurumbašev je čestitao Đukanoviću ubjedljivu pobjedu na izborima u prvom krugu, ističući da su na njima generalno ispoštovane fundamentalne slobode, kao i da postoji prostor za poboljšanje povjerenja u izborni proces, u skladu sa preporukama ODIHR, koje POSP podržava, uz očekivanje da će u radnoj grupi koja radi na njihovoj implementaciji učestvovati i predstavnici opozicije”, saopšteno je iz Đukanovićeve Službe za informisanje.

Kurumbašev je čestitao Crnoj Gori na svim ostvarenim dostignućima, naglašavajući posebno značaj pregovora za poglavlja 23 i 24, uz želju da cio Balkan bude u procesu integracija.

Đukanović je potvrdio nedvosmislenu opredijeljenost i posvećenost Crne Gore evropskoj perspektivi.

“Najsigurniji i najbrži put do tog cilja vodi kroz reforme, usvajanje evropskih vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života za naše građane. Mi znamo da je još mnogo posla pred nama i da su poglavlja vladavine prava čvorište pregovaračkog procesa”, rekao je Đukanović.

On je kazao da se nada da EU neće odustati od ujedinjenja, da će prepoznati geostrateški značaj Zapadnog Balkana i u zajedničkom interesu podstaći njegove evropske aspiracije.

“Parlamentarci iz sedam zemalja i pet političkih grupa, pozdravili su rezultate Crne Gore u EU integracijama, posebno apostrofirajući usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i doprinos regionalnoj stabilnosti”, navodi se u saopštenju.

Oni su konstatovali da Crna Gora ulazi u finale procesa.

Bonus video: