U barskom parlamentu repriza Nikšića i Budve?

Nakon što je odbornik LP povukao potpis sa inicijative, Skupština grada pod Rumijom nije raspravljala o razrješenju Branke Nikezić, opozicija ogorčena
133 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2013. 17:00h

Na zasjedanju barskog parlamenta, odbornici opozicije nijesu uspjeli da pokrenu raspravu o razrješenju predsjednice Skupštine opštine Branke Nikezić.

Matija Ćetković (LP) povukao je svoj potpis sa inicijative ukupno 12 opozicionara, čime ju je lišio validnosti, zbog čega su ga kolege iz opozicije prozvale za političku korupciju.

Iz Nove su tu situaciju ocijenili kao reprizu zbivanja u Nikšiću i Budvi.

“Potpisao sam inicijativu na haubi automobila, ali, odgovorno tvrdim da moj potpis nije bio za razrješenje Branke Nikezić, već sam mislio da potpisujem samo za raspravu o JP 'Rumija'. Ima možda i moje krivice jer to nijesam pročitao do kraja, ali, ne vidim što se diže ovolika prašina. Nijesam korumpiran, potičem iz kapetanske i perjaničke porodice”, rekao je Ćetković i šokirao opozicionare.

Savo Vujošević (Nova) je kazao da je lično ponio inicijativu na potpis Ćetkoviću i da mu je nedvosmisleno rekao da se ona odnosi i na “Rumiju“ i na Branku Nikezić.

“Zbog čega on sada to demantuje, stvar je njegove ličnosti, a ja mogu da pretpostavim da je ovo stvar političke korupcije. U vrijeme kada je predsjednica Opštine bila Anka Vojvodić i kad ju je podržavao, ucrtali su mu zgradu na zemljište”, rekao je Vujošević.

Zbog Ćetkovićeve izjave koja je potpuno promijenila dotadašnji tok rasprave, Nikezić je dala pauzu SO u kojoj su skupštinski odbori za imenovanje i za statut i propise odbornicima sugerisali da se sa dnevnog reda skine tačka koja se odnosi na razrješenje Nikezićeve jer nije pravno utemeljena.

Opozicija je takav stav okarakterisala kao pravno i političko nasilje.

Nikezić

Tokom pauze, Vujošević je verbalno u sali napao Ćetkovića, a veći incident su spriječili odbornici Nove, SNP-a i PZP-a, koji su ih razdvojili.

Nakon pauze, vođenje sjednice je od Nikezićeve preuzeo odbornik DPS-a Đuro Marković, koji je u jednom trenutku prekinuo radio-prenos zasjedanja zbog toga što je odbornik Nove Nebojša Strugar 22 minuta elaborirao stavove opozicije.

Prenos je nastavljen izlaskom Emina Durakovića (PCG) koji je ocijenio da je Ćetković mogao da povuče potpis prije ulaska u raspravu, kao i da promijeni mišljenje.

“Ali, ne može se u radu skidati započeta tačka dnevnog reda“, poručio je Duraković.

Strugar je prozvao Nikezićevu za konflikt interesa jer je nedavno izabrana i za predsjednicu Borda direktora AD Kontejnerski terminali i generalni tereti

Dejan Đurović (Nova), pokretač inicijative, kazao je da je u SO “u toku pozorište u kojem je izrežirano postavljanje kutije za glasanje kao da se ništa ne zna“, dok je Milenko Cebalović (SNP) rekao da je vjerovao u demokratske kapacitete Nikezićeve da dozvoli raspravu o svom radu u posljednje tri godine.

“Ne bismo joj rekli ništa drugo od onog što govorimo i inače“, poručio je on.

Strugar je prozvao Nikezićevu za konflikt interesa jer je nedavno izabrana i za predsjednicu Borda direktora AD Kontejnerski terminali i generalni tereti.

“Ovaj galimatijas je izazvala Nikezić jer nije rekla da će se u pauzi sastati odbori. Za te sastanke i njihove zaključke nije bilo pravnog osnova”, rekao je Ranko Aligrudić (PzP).

Kada je Marković dao na glasanje predlog odbora, u trenutku dok su odbornici DPS-a i SDP-a dizali ruke da ih podrže, Vujošević je sa govornice pokušao da proceduralno reaguje i ukaže na kršenje poslovnika.

Međutim, Marković mu je poručio da nema pravo na takvu reakciju, zbog čega su za govornicu izašli odbornici PzP-a, Nove, SNP-a i PCG, revoltirani zbog ponašanja vlasti.

Sjednica je tada prekinuta, a biće nastavljena sjutra.

Duraković: Nije prodaja, već rasprodaja

Odbornik Pozitivne Emin Duraković zatražio je da SO, mada to nije u opštinskoj ingerenciji, raspravlja o privatizaciji Kontejnerskih terminala i generalnih tereta.

“Riječ je o krucijalnom interesu opštine, a preko medija vidimo da to nije prodaja, već klasična rasprodaja državne imovine“, ocijenio je on.

Nikezić, predsjednica borda KTGT, rekla je da bi bilo dobro voditi raspravu o tome i na lokalnom nivou.

“Ali, propustili smo priču i o 'Marini' i 'Rumijatransu', pa je prošlo kako je prošlo. Svima može biti žao što se prodaje najveće preduzeće u Baru koje bi sigurno moglo dobro da radi.

Otkad sam u bordu, vidim velike pomake u poslu i to može da vidi svako ko je dobronamjeran, međutim, prodaja je već završena i mi tu upliva nemamo”, rekla je Nikezić.

Galerija

Bonus video: