Skupština bez uloge u pregovorima sa EU

Radna grupa poslije pola godine uradila Predlog rezolucija o evropskim integracijama
1 komentar(a)
Daniel Mondekar, Foto: Facebook
Daniel Mondekar, Foto: Facebook
Ažurirano: 24.07.2013. 12:47h

Podgorica - Predsjednik Odbora za evropske poslove u hrvatskom Saboru Daniel Mondekar smatra da trenutna pozicija crnogorskog parlamenta u procesu pregovora sa Evropskom unijom nije najbolja, kao i da bi parlamentarci trebalo da primjene hrvatski model.

"Crna Gora mora podsticati nacionalni konsenzus oko ulaska u EU i formirati dva skupštinska odbora. Jedan koji će aktivno da učestvuje u pregovorima sa Briselom i drugi odbor koji kontroliše ono što dolazi iz Brisela. Takav je bio hrvatski model i pokazao se uspješnim", kazao je Mondekar.

Crnogorski parlamentarci su juče odložili raspravu o Predlogu rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u EU koja bi trebalo da bude usvojena krajem ove sedmice.

Ovaj dokument je kreirala radna grupa čiji je šef bio poslanik Branko Radulović (DF), a članovi Aleksandar Damjanović (SNP), Damir Šehović i Miodrag Vuković (DPS).

Radna grupa koja se bavila izradom ove rezolucije formirana je 26. novembra 2012. Nacrt ove rezolucije nije prošao nijedan skupštinski odbor, već je prije nekoliko dana uvršten u dnevni red proljećnjog zasijedanja. Verziju koja je objavljena na sajtu Vuković nije potpisao.

Skupština tako godinu dana od dobijanja datuma pregovora sa EU i devet mjeseci nakon konstituisanja novog saziva još ne zna svoju ulogu u procesu pregovora sa EU.

Mondekar je u izjavi za “Vijesti” kazao da su se hrvatski parlamentarci za godinu dana šest-sedam puta sastajali sa kolegama iz Crne Gore i da su im prenijeli svoja znanja i iskustvo.

"Važno je jasno regulisati ulogu parlamenta i njegove nadležnosti jer je iskustvo Hrvatske pokazalo da je imao uticaja jer je odlučivao o odlukama Vlade", kazao je Mondekar.

Hrvatska je u procesu pregovora imala dva odbora. Nacionalni odbor bio je sastavljen od predstavnika partija, sindikata, NVO i uopšte civilnog sektora i njegov rad je bio zatvoren za javnost. Taj odbor je imao ključnu ulogu jer je davao dozvolu za ključne odluke u pregovorima sa EU. Odbor za evropske integracije, kao drugo skupštinsko tijelo, imao je zadatak da prati koliko je evropsko zakonodavstvo unijeto u nacionalno.

U Predlogu rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u EU, parlament se obavezao da će tokom jesenjeg zasijedanja ove godine donijeti akcioni plan za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine u 2014. godini.

Parlament se obavezao i da će uspostaviti potreban nivo i ravnotežu odlučivanja sa Vladom Crne Gore i saradnju sa ekspertima i predstavnicima civilnog društva.

U predlogu rezolucije poslanici su naveli da Skupština ističe važnost aktivnog učešća što većeg broja aktera i konstituenata društva u procesu pregovora, transparentnost vođenja samih pregovora i kvalitetno i blagovremeno informisanje građana o svim efektima pregovora.

U dokumentu je naglašeno da će Skupština ubuduće u potpunosti realizovati Zaključke o izgradnji povjerenja u izborni proces, uložiti napore za donošenje Ustavnih promjena, a nakon toga pristupiti izmjenama i dopunama odgovarajućih zakona u skladu sa ustavnom reformom.

Oni su se rezolucijom obavezali da će definisati način donošenja i usvajanja pregovaračkih platformi i strateških dokumenata, kontrolu procesa, proces usklađivanja domaćeg i EU zakonodavstva, informisati građane o procesu integracije, uključiti organizacije civilnog društva i interesnih grupa.

Bonus video: