SDP i DPS: Iz mutnih dilova se ne izlazi čistih ruku

Uprkos tome što nije podržao Vujanovića SDP će teško objasniti biračima da se razlikuje od DPS, ako pribjegnu nejasnom dogovoru o rebalansu budžeta
53 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 19:05h

Izgledi da će Demokratska partija socijalista(DPS) i Socijaldemokratska partija(SDP) postići dogovor o rebalansu budžeta su veći nego da ostanu na sadašnjim pozicijama koje bi vodile padu Vlade i vanrednim parlamentarnim izborima.

Međutim, ukoliko se Ranko Krivokapić dogovori sa Milom Đukanovićem o rebalansu budžeta, kao najvažnijem državnom dokumentu na godišnjem nivou, na bilo koji način koji bi omogućio Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da jasno ne izmiri svoja dugovanja od 61 milion, onda bi SDP i DPS prešle rubikon poslije koga bi bilo teško bilo koga ubijediti da će ikada doći do raskida sada već 15-godišnjeg braka.

DPS je mirno prešao preko, do sada, najjačeg šamara manjeg partnera koji mu je odlukom da ne podrži Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima nanio političku štetu u domaćoj i dodatnu kompromitaciju u međunarodnoj zajednici, posebno time što su se pridružili opoziciji u optužbama da su izbori pokradeni.

Socijaldemokrate su godinama dio birača uspijevale da vežu za sebe zahvaljujući ulozi buntovnika koji samo što nije obalio Vladu.

Međutim, na kraju su nejasni kompromisi, iz kojih se SDP predstavljao kao pobjednička i strana koja je zaštitila interese države, rezultirali računima koje su plaćali građani i po planu koji je DPS zacrtao na početku konflikta.

Tipičan primjer za to su amandamani na predlog budžeta za 2010. kojim je SDP tražio da se ne daju državne garancije za kredite ruskim partnerima u KAP. Amandmani SDP nijesu prošli jer u skupštinskoj sali nije bilo nekoliko poslanika iz Srpske liste. To, ipak, socijaldemokratama nije smetalo da podrže budžet kojim je nametnuta obaveza da građani plate 113 miliona eura kredita sa kamatama, a koja je stigla na naplatu prije nekoliko sedmica nakon što je prošle godine plaćeno 24 miliona.

U suštini SDP je iz povremenih konflikta sa DPS-om izlazio “čistih ruku”, što je bio njihov moto u samostalnom nastupu na lokalnim izborima 2010, samo kada nije bilo dogovora sa većim partnerom. Primjera radi, to je bilo kada je zajedno sa opozicijom spriječio namjeru DPS da proda Termoelektrane u Pljevljima ruskoj En plus grupi ili potapanju Tare.

Ističući da treba sačekati eventualnih dogovor oko rebalansa, Stevo Muk iz Instituta Alternativa smatra da će dalji odnosi u koaliciji zavisiti od toga koliko su partije odustale od prvobitnih pozicija.

Socijaldemokrate za sada čvrsto odbijaju predlog rebalansa kojim DPS, osim tih državnih garancija za kredite KAP koje se sada moraju platiti, traži da EPCG ne plati 61 milion eura poreza u zamjenu za neplaćenu struju KAP, čime bi građane oštetili za taj iznos.

“SDP, a naročito Krivokapić je dao brojne vrlo oštre i optužujuće izjave na račun DPS-a, pa indirektno i na račun samog Đukanovića. Krivokapić će zato imati problem da javnosti objasni podršku ovoj Vladi”, kaže Muk.

Upozoravajući da se pogledi dvije partije na ključne probleme u društvu sve više razlikuju, Muk smatra da treba očekivati nove varnice između koalicionih partnera:

“Vjerujem da će se nakon perioda smirivanja, tenzije nastaviti naročito jer će Vlada i dalje biti pred brojnim izazovima. Ako ništa drugo, SDP želi da kreira imidž stranke koja je aktivna, koja se razlikuje, konfrontira i posjeduje izvjesni stepen nezavisnosti”.

Spremnost da zbog principa napuste vlast socijaldemokrate su do sada pokazale samo na lokalnom nivou. Tako su zbog neslaganja sa načinom rada gradonačelnika Miomira Mugoše i Maje Ćatović u Podgorici i Kotoru prešli u opoziciju. Principa, ustavnih i političkih, držali su se i na predsjedničkim izborima.

Da se takva politika isplati pokazala su istraživanja koje su za svoje potrebe radile stranke i agencije prema kojima su, prema informacijama “Vijesti”, socijaldemokrate nedavno imale 10 odsto podrške građana. Na drugoj strani, uoči parlamentarnih izbora u oktobru 2012. godine, kada su bili u naručju DPS, rejting SDP je bio tek oko dva odsto iznad cenzusa.

Da je DPS sve tolerantnija na galamu i udarce manjeg partnera pokazala je što je ta partija oćutala posljednju izjavu Krivokapića, sa očiglednom aluzijom na Đukanovića, o tome da je “autokratska vlast” kralja Nikole čiji su “ glavari trošili novac sirotinje” dok su u državi vladali nepravda i socijalno raslojavanje, dovela do ukidanja crnogorske države na Podgoričkoj skupštini.

Muk ne očekuje da zbog takvih istupa veći koalicioni partner podigne gard ili počne kontranapad. On je podsjetio da DPS nema veliki izbor u potencijalnim partnerima.

“Da bi se DPS odrekao SDP-a potrebno je da nađe drugog manje zahtjevnog koalicionog partnera ili da, što je sve manje vjerovatno, naraste do te mjere da sa tradicionalanim saveznicima malim partijama manjina može formirati Vladu. Obje varijante, naroito sa Đukanovićem na čelu partije i Vlade, teško su ostvarive”, smatra on.

Opozicija mora da bude otvorenija prema SDP

Muk smatra da u postojećem odnosu snaga na političkoj sceni, Krivokapić nema puno izbora za saradnju. I pored primjetnog približavanja SDP-a opoziciji, Muk smatra da će trebati vremena za konkretniju saradnju.

“Moj utisak je da se opozicija još nije dovoljno otvorila prema SDP i da nije bila spremna da ide prema njima sa svojim ponudama. Strategija očekivanja da će Krivokapić bez ikakve sigurnosti prelomiti u korist otvorene i konkretne saradnje sa opozicijom u ovom trenutku nije realna.

Očigledno je riječ o procesu koji mora snažnije i otvorenije podsticati i opozicija i njoj bliski krugovi”, tvrdi Muk koji smatra da razgovore opozicije i SDP-a treba nastaviti i intenzivirati.

Galerija

Bonus video: