Lukšić: Hapšenje Potrubača neće ugroziti odnose Crne Gore i Rusije

Potrubač je uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe, na štetu CGES-a
22 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 11:54h

Hapšenje finansijskog direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), Dmitrija Potrubača, ne bi trebalo da na bilo koji način ugrozi odnose Crne Gore i Rusije, saopštio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

"Ne vjerujem da bi to na bilo koji način moglo, niti bi trebalo da ugrozi odnose Rusije i Crne Gore, s obzirom da je stečaj kao opcija nešto što je predviđeno zakonom", rekao je Lukšić nakon sastanka sa gruzijskim ministrom za evropske i evroatlantske integracije, Aleksom Petriašvilijem.

Službenici Uprave policije iz Bijelog Polja uhapsili su prošle sedmice Potrubača, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe, na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES)

"To, nažalost, treba posmatrati kao lošu ekonomsku priču iz koje Crna Gora treba da nađe najbolji izlaz", kazao je Lukšić.

On smatra da je u ovom trenutku jedino važno da se postupak u slučaju hapšenja Potrubača obavi u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom, kao i da to bude nepristrasno.

"Kontakti su ostvareno preko predstavnika. Crnogorski ambasador u Moskvi je imao prilike da u par navrata u ruskom Ministartvu inostranih poslova obavi razgovare na tu temu. Tamo je, prije svega, iskazano interesovanje da se u odnosu prema Potrubaču sprovedu odgovarajuće mjere", saopštio je Lukšić.

On je naveo i da su, s obzirom da se radi o stranom državljaninu, omogućeni određeni kontakti i sa ambasadorom Rusije u Podgorici.

"To je jedino što se u ovom trenutku odvija na relaciji dvije države", poručio je Lukšić.

Službenici Uprave policije iz Bijelog Polja uhapsili su prošle sedmice Potrubača, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe, na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Potrubač je uhapšen prošle sedmice

Iz Uprave policije su saopštili da se sumnja da su KAP i Potrubač, u svojstvu pravnog i odgovornog lica, počinili krivično djelo teška krađa, na štetu CGES-a. KAP i Potrubač su, kako se sumnja, krivično djelo počinili na način što su, u periodu od 22. februara do 25. maja, protivpravno prisvojili električnu energiju od oko 190,5 hiljada megavat sati (MW/h), vrijednosti 9,64 miliona eura, za koji iznos su nanijeli štetu CGES-u.

Potrubaču je, nakon trosatnog saslušanja u Osnovnom sudu u Podgorici, izrečena pritvorska kazna od 30 dana.

U KAP je prošle sedmice uveden stečaj zbog duga od 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u naredna tri mjeseca.

Predlog za uvođenje stečaja u KAP podnijela je Vlada 14. juna, zbog skoro 25 miliona euragarancija izdatih fabrici, koje je prošle godine Vlada platila Dojče banci.

Ministarstvo finansija zaključilo je u petak kreditni aranžman od 60 miliona eura sa Dojče i Erste bankom, kako bi obezbijedilo novac za izmirenje preostalih obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija izdatih za KAP.

U petak je i stečajna uprava KAP-a potpisala ugovor sa Montenegro bonusom, na osnovu kojeg će ta kompanija preuzeti imovinu fabrike i organizovanje proizvodnje u stečajnom postupku.

Vlada je odlučila da uvede stečaj u fabriku zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

Takođe je svih 1,2 hiljade zaposlenih u KAP-u u srijedu dobilo otkaz, ali će u narednih 30 dana nastaviti da dolaze na posao.

Galerija

Bonus video: