Crnogorski građani nijesu elementarno informisani o integracijama u EU

Ašanin je ukazala da se rijetko čuju ekspertska mišljenja, a samo jedan ili dva medija imaju stalnog dopisnika iz Brisela
76 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.07.2013. 07:05h

Crnogorski građani nijesu elementarno informisani o integracijama u Evropsku uniju (EU), ocijenila je novinarka Tatjana Ašanin.

Ašanin, koja je autorka emisije “Euritmija” na Televiziji Vijesti, posvećenoj temama integracije u EU, ocijenila je da se Crna Gora ne može pohvaliti kvalitetom medijskog izvještavanja o evropskim integracijama.

Prema njenim riječima, o tome koliko se malo u Crnoj Gori zna o evropskim integracijama, pokazala je i situacija kada je Podgorica zatvorila poglavlja nauka i istraživanje i obrazovanje i kultura. “Oblasti koje države gotovo u potpunosti samostalno uređuju i potrebna su minimalna prilagođavanja evropskoj pravnoj tekovini. Neki su mediji to, dodala je, predstavili gotovo kao ulazak u EU”, rekla je Ašanin.

Ona je ocijenila da se medijsko izvještavanje o evropskim integracijama Crne Gore svelo na informacije o posjetama crnogorskih zvaničnika Briselu ili briselskih Podgorici. “Informacije o integracionim procesima dominantno dobijamo od domaćih političara, koji ih najčešće prilagođavaju i tumače saglasno njihovoj partijskoj pripadnosti”, smatra Ašanin.

Ašanin je ukazala da se rijetko čuju ekspertska mišljenja, a samo jedan ili dva medija imaju stalnog dopisnika iz Brisela.

Na pitanje koliko je građanima poznata EU terminologija, Ašanin je kazala da je usvajanje svake posebne, pa i terminologije koja se odnosi na EU integracije, proces. “Ovaj konkretan proces, možete da ubrzate tako što ćete nastojati da u javnim nastupima, koliko je moguće, dosta komplikovane i nerazumljive termine prilagodite sopstvenom jeziku”, kazala je Ašanin. Ona se, kako je navela, plaši da se u državnoj administraciji o tome ne razmišlja dovoljno, a da se iza birokratskih floskula često kriju neznanje i nekompetentnost.

“Druga je priča tumačenje diplomatskog vokabulara u raznim izvještajima evropskih tijela, prije svega Evropske komisije. Već smo svi valjda razumjeli da se na politički korektan način može reći da mnogo toga moramo da mijenjamo”, rekla je Ašanin. Ona smatra da se treba naviknuti da će povjerenje građana u EU varirati. “Vjerujem ipak da posljednji ozbiljan pad povjerenja, u državi koja je suštinski na početku evropskog puta ima veze sa teškom ekonomskom krizom ali i načinom na koji naša Vlada vodi i promoviše evrointegracije”, rekla je Ašanin.

Ona objašnjava zašto je upitna Vladina Komunikaciona strategija. “Matrički se ponavlja teza o Crnoj Gori kao regionalnom lideru, a skoro se ne čuje istina da nas čeka trnovit put prema Briselu, koji se neće okončati štrikovima na zakone, već sistemskim reformama”, poručila je Ašanin.

Bonus video: