Dačić nakon razgovora sa Krivokapićem: Odnosi sa Crnom Gorom u uzlaznoj fazi

Srpski narod nema bližeg naroda od crnogorskog, poručio je premijer Dačić, dodajući da je sa Đukanovićem dogovorio posjetu Crnoj Gori
16 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 18:18h

Odnosi Srbije i Crne Gore su u uzlaznoj fazi, a ni ekonomska saradnja nije za zanemarivanje jer je obim spoljno-trgovinske razmjene veći nego s nekim velesilama, poručio je danas srpski premijer Ivica Dačić nakon sastanka s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem.

Dvije zemlje, kako je rekao Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, imaju obavezu prema zajedničkoj istoriji da rade na poboljšanju saradnje ne samo na političkom planu, već i kada je reč o uzajamnoj pomoći na putu ka EU sa ciljem da obje budu članice Unije.

Dačić je naglasio da, ukoliko postoje sporna pitanja, ona moraju biti rješavana dogovorom, a Srbija, kako je istakao, nema razloga da osporava građanima Crne Gore da žive u svojoj državi. Srpski narod nema bližeg naroda od crnogorskog, poručio je premijer.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, podsjetio je da je dosta urađeno na saradnji policija dvije države i rekao da je sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem dogovoreno da u septembru posjeti Crnu Goru.

"Sa premijerom Đukanovićem dogovorio sam zvaničnu posjetu Crnoj Gori u septembru, kao i da jednom godišnje održimo samit dvije vlade. Naše države su male, ali ako smo zajedno i sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, bez obzira što je ona u EU, možemo da učinimo više", rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

Krivokapić, koji je i predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, je srpskom premijeru čestitao na otvaranju pregovora sa EU ističući da takvi koraci mogu da se naprave samo ako postoji hrabrost i vizionarstvo.

Gost iz Podgorice je podsjetio da je i Crna Gora donosila teške odluke i da je to obaveza političara, dodajući da će uskoro zajedno koračati u EU, iako je Crna Gora trenutno nešto više iskoračila.

Autoput zajednička tema

Krivokapić je ocijenio da je Srbija odmakla daleko kada je reč o 23. i 24. poglavlju, a da će na sastancima dvije vlade biti praktično rješavana pitanja kao što je izgradnja auto-puta i rekonstrukcija železnice, koja će preko luke Bar omogućiti izlazak srpskoj privredi na more.

Novinare iz Crne Gore je zanimalo šta je motivisalo njihovog predsjednika skupštine da u srpskom parlamentu svoj govor završi porukom: "Neka je večna Srbija", dok su Dačića pitali kako to ocjenjuje.

Dačić je džentlmenski prepustio gostu da prvi odgovori, pa je Krivokapić podsjetio da je to poruka iz, kako je naveo, osporavane crnogorske himne.

"Ta ista rečenica važi i za Srbiju i za Crnu Goru i to je pravi i jedini način naših odnosa - neka su vječne i Srbija i Crna Gora", rekao je Krivokapić.

Njegov domaćin je uz osmjeh naveo da je njemu lakše da razgovara, jer nije poreklom iz Crne Gore iako su se mnogi, kako je dodao, "godinama trudili da istraže to pitanje".

"Ne treba da se ljutimo što Srbija i Crna Gora imaju svoje države, mi nemamo bližih. Još nijesam sreo takve, radovalo bi me kada bi političari slijedili glas običnih ljudi. Cijela istorija nam je zajednička, herojska sudbina nas je spojila i niko ne može da nas rastavi, čak i kada bi to neki htjeli", rekao je Dačić i zaključio da bi Krivokapiću i on aplaudirao da je danas bio u parlamentu, kao što su mu aplaudirali poslanici.

Galerija

Bonus video: