"Da mi je iz oka ispao, preča je država"

Krivokapić najavio mogućnost bankrota javnih finansija, pada vlade i izbora na jesen, više ne pomaže ni lični odnos sa Đukanovićem
56 pregleda 210 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2013. 22:52h

Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić optužio je Demokratsku partiju socijalista (DPS) da svojom ekonomskom politikom dovodi državu u stanje bankrota i istovremeno najavio mogućnost pada Vlade i vanrednih parlamentarnih izbora na jesen.

Objašnjavajući svoj lični odnos sa premijerom i šefom DPS Milom Đukanovićem, koji mnogi analitičari vide kao jedan od ključnih faktor za očuvanje vladajuće koalicije, Krivokapić je rekao: “Da mi je iz oka ispao, država ispred svega”.

Odgovarajući na pitanje kakva će biti sudbina Vlade ukoliko u parlamentu ne prođe rebalans budžeta, Krivokapić je kazao da je postoje tri scenarija.

“Ne isključujem mogućnost izbora. U situaciji kada ste uveli tri poreza: euro po euro u vrijeme prethodne plate, pa krizni porez, pa povećali PDV, pa smanjili plate, to jeste pitanje za nove izbore. Sa istrajavanjem te politike ne možemo dalje”

“Ako nema podršku većine u parlamentu, onda Vlada ima jasnu poruku da treba da mijenja politiku u toj oblasti. Drugi put je da Vlada ponudi pitanje svog povjerenja i traži nove izbore. Treća mogućnost je da 27 poslanika može pokrenuti povjerenje Vladi”, kazao je Krivokapić u intervju Atlas televiziji.

On je izbjegao da odgovori šta će se desiti ako bi se realizovao treći scenario: “Da vidimo kako će biti formulisano i šta sadrži i onda ćemo se odrediti”.

“Ne isključujem mogućnost izbora. U situaciji kada ste uveli tri poreza: euro po euro u vrijeme prethodne plate, pa krizni porez, pa povećali PDV, pa smanjili plate, to jeste pitanje za nove izbore. Sa istrajavanjem te politike ne možemo dalje”, kazao je Krivokapić.

Hvala Vladi Crne Gore, stižu nove cijene: Skuplja i struja i telefon >>>

Ako dođe do izbora, Krivokapić je kazao da bi SDP izašao samostalno.

“Ispravno je tražiti mandat za drugačiju ekonomsku politiku, a sa nama će morati oni koji hoće tu politiku”, kazao je predsjednik Skupštine.

On je ocijenio da nije moguća prekompozicija vlasti bez izbora.

“Mi hoćemo čistu vlast dobijenu na izborima. Moći će sa nama oni koji će prihvatiti naš program u oblasti finansija i gazdovanja državnim resursima i oblasti euroatlanstkih integracija”, kazao je Krivokapić.

Upitan da li je nakon izbora moguće partnerstvo SDP-a sa DF ili SNP, ukoliko oni ne bi napustili svoje pozicije i ne bi u potpunosti prihvatili koncept SDP, Krovokapić je kazao da to “nije moguće”

“(Srđan) Milić je u intervjuu Pobjedi to rekao prije nekoliko dana. Kada dođe nešto do novina, vjerovatno se nešto prethodno dogodilo u ozbiljnijoj formi”, kazao je Krivokapić.

Upitan da li je nakon izbora moguće partnerstvo SDP-a sa DF ili SNP, ukoliko oni ne bi napustili svoje pozicije i ne bi u potpunosti prihvatili koncept SDP, Krovokapić je kazao da to “nije moguće”.

“NATO nije stvar za kompromis sa SDP-om. Ko nije za NATO, ne može sa nama sarađivati”

On je naveo da je do sada DPS, kao jači partner, nametao svoju ekonomsku politiku i da je taj koncept liberalne ekonomije “ završio tako da smo dobili strateške trošadžije, a ne strateške investore”.

“Sada ako neće sa SDP-om, neka (DPS) nađu nekog iz opozicije i nastave ovu, po nama, pogibeljnu politiku gazdovanja državnim resursima”, kazao je Krivokapić.

Na pitanje kada bi bili izbori, Krivokapić je kazao: ”Znaju se zakonski rokovi, a ako bi ih bilo, bili bi negdje sjeseni”.

Odgovarajući na pitanje o ličnim odnosima sa Đukanovićem, Krivokapić je kazao da “postoji visok stepen neslaganja oko strateških stvari”.

“To što se ne slažemo, ne znači da nijesmo časni. Naši lični odnosi ne smiju da utiču na velike državene odluke. Tako reći, da mi je iz oka ispao, država ispred svega”, kazao je Krivokapić.

Neka A2A kaže ko im je dozvolio da krše zakon, pa da zajedno odgovaraju

Krivokapić je pozvao italijanski A2A, koji upravlja Elektroprivredom, da saopšte ko ih je “ubjeđivao” da mogu da ne plaću poreze i da mogu da krše zakon.

“Bojim se da se (A2A) grdno prevario ako ih je neko ubjeđivao da krše zakon. Ako ih je neko ubjeđivao neka kažu ko je to radio pa će zajedno odgovarati…U biznisu niko ne treba da bude naivan već da poštuje zakon. Oni znaju da se u svakoj državi plaća porez. Ako im je neko rekao da neće platiti porez, onda oni nisu sposobni da vode piljaru, a ne tako veliku kompaniju, niti su nam potrebni kao takav menadžment”, naglasio je Krivokapić.

On je ponovio da Elektroprivreda treba da plati 61 milion eura poreza, a ne da građani plaćaju račune za struju KAP-a budući da ga je EPCG snabdijevala strujom mimo ugovornog odnosa i pravnog sistema.

Krivokapić je kazao da KAP „treba zaustaviti sve dok pravi štetu građanima“, i da je bolje „da bankrotira KAP nego javne finansije“.

„Dobili smo investitora koji nije investirao u Crnu Goru već mi u njega. Jedini način je raskinuti sa takvim investitorom, zaustaviti propadanje i odlivanje novca... Mnoge stvari pravno su sporne. Montenegro bonus, kao državno preduzeće nabavlja sirovine za KAP bez tendera“, rekao je Krivokapić.

„Alternativa je prosta. Ili ćemo nastaviti ka bankrotu KAP-a ili prema bankrotu javnih finansija u Crnoj Gori“

„Alternativa je prosta. Ili ćemo nastaviti ka bankrotu KAP-a ili prema bankrotu javnih finansija u Crnoj Gori“, smatra Krivokapić.

On je ukazao da ova zemlja nije uspjela primijeniti nijedan elementaran zakon na KAP.

“Niti da se ne krade struju, niti da se aktivira zaloga (nad akcijama), niti obavi revizija poslovanja KAP-a, niti da uđe finansijska policija tamo, niti da se pohapse oni koji su obavljali krivična djela. To je očajna poruka u zemlji koja želi ozbiljne investitore“, istakao je Krivokapić.

Opasno je da glavari troše novac sirotinje

Krivokapić je potvrdio da je u saopštenju povodom Dana proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 3. juna, na prvo mjesto stavio vladavinu prava, pa onda očuvanje države.

“Mijenjaju se prirode opasnosti po nezavisnost Crne Gore. Nemanjem vladavine prava, dobre ekonomske politike, doći ćete u poziciju kralja Nikole - da su glavari trošili novac sirotinje, da su važile zelenaške kamate, da su vladale nepravda i socijalno raslojavanje i da je sve to omogućilo da se desi Podgorička skupština. Nije bila upitna njegova posvećenost državi, već njegov način vođenja države i pravde u toj državi”, rekao je Krivokapioć.

“Da se to ne bi desilo, mislim da vladavina prava najbolje štiti demokratiju i nezavisnot Crne Gore. Ako građani imaju osjećaj nepravde, izgubićemo i one koji su 21. maja bili srcem i dušom za nezavisnost”, kazao je šef SDP-a.

Galerija

Bonus video: