Damjanović: Slanja vojnika u misije pokušaj da se nadomjesti zastoj u pregovorima sa EU

"Praksu da se ekonomski problemi u kojima se nalazi Crna Gora, kao i porobljavanje, svih ključnih državnih institucija od neukih partijskih poslušnika, nadomješta takozvanim spoljnopolitičkim “pobjedama”, poput takmičenja u broju misija u koje će se slati naši vojnici“
74 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.07.2018. 12:14h

Najava slanja crnogorskih vojnika u još dvije misije pokušaj je obezbjeđivanja političke podrške pojedinih NATO članica, kako bi se nadomjestio zastoj Crne Gore u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), smatra nezavisni Aleksandar Damjanović.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović najavio je u srijedu u Briselu da Crna Gora namjerava da učestvuje u misijama NATO-a u Letoniji i Iraku.

Damjanović je podsjetio da je za šest godina pregovora sa EU privremeno zatvoreno svega tri od 33 pregovaračka poglavlja.

"Najava, odnosno obećanje dato na samitu, oko učešća crnogorskih vojnika u još dvije misije, jeste pokušaj obezbjeđivanja političke podrške pojedinih NATO članica kako bi se nadomjestio očigledan zastoj koji Crna Gora ima u pregovorima sa EU“, kazao je Damjanović genciji MINA.

Kako je naveo, bez sumnje da će to obećanje biti brzo pretočeno kroz odgovarajuće predloge takozvanog Savjeta za odbranu, uz formalnu podršku parlamentarne većine kao puke transmisije želja i planova vrha vlasti, potrebno je ukazati na novouspostavljenu praksu.

"Praksu da se ekonomski problemi u kojima se nalazi Crna Gora, kao i porobljavanje, svih ključnih državnih institucija od neukih partijskih poslušnika, nadomješta takozvanim spoljnopolitičkim “pobjedama”, poput takmičenja u broju misija u koje će se slati naši vojnici“, precizirao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, ti kratkoročni efekti svakako nijesu vrijedni rizika koji se uveća sa većim brojem misija, sad već češće vojnih, nego mirovnih, u kojima se povećava broj angažovanih pripadnika crnogorske vojske.

Damjanović je ocijenio da, imajući u vidu da se dogovorom unutar NATO-a definišu i kriterijumi za učešće u vojnim misijama, nema potrebe da se prednjači i da se preuzimaju obaveze koje nijesu srazmjerne niti političkom uticaju, niti vojnoj snazi Crne Gore.

Kako je kazao, bez obzira na pohvale koje će biti "zarađene" nuđenjem učešća u NATO misijama, ostaje pitanje stvarnih koristi za Crnu Goru, „naročito onih koje su podastirane crnogorskoj javnosti tokom procesa učlanjenja u NATO“.

U tom procesu su, rekao je Damjanović, građani statirali, slušajući ubjeđivanja o velikim ekonomskim prednostima članstva i "najezdi" kompanija iz država članica NATO.

"Za sada, umjesto američkih i zapadnoevropskih kompanija imamo uglavnom "najezdu" kompanija iz Turske, Azerbejdžana, Kine, arapskih zemalja, što najbolje govori o tome kako ova Vlada usklađuje svoje političke i ekonomske prioritete“, kazao je Damjanović.

Govoreći o riziku slanja crnogorskih vojnika na nova područja, on je rekao da je misija u ne tako davno ratom zahvaćenom Iraku, koji se još oporavlja od ratnih strahota, svakako rizična.

"U odnosu na misiju u baltičkim zemljama, gdje se NATO "dodiruje" sa ruskim vojnim snagama, radi se o političkom pozicioniranju i pokazivanju lojalnosti unutar dijela članica NATO, koje i danas izgleda žale za godinama hladnog rata i ne libe se opasnih provokacija na granicama bivših sovjetskih republika i Rusije“, naveo je Damjanović.

On smatra da će, uz sankcije koje već par godina sprovodi crnogorska vlast, učešće u misijama čiji je cilj "opkoljavanje" Ruske federacije i dovođenje NATO na ruske granice, svakako dodatno pogoršati odnose Crne Gore i Rusije.

"Sa već izglednim prijetnjama da se ovog puta to pogoršanje žestoko odrazi i na ekonomske odnose od kojih je Crna Gora posljednjih 12 godina, uglavnom imala velike koristi“, dodao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, uz vođenje računa da se i broj misija i broj angažovanih pripadnika VCG primjeri realnim mogućnostima, kao i potrebama, ne manje je važno gdje se, i kojim povodom, učestvuje u vojnim misijama.

"Nije isto učešće u klasičnim mirovnim misijama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, u odnosu na misije "nametanja" mira, odnosno učešća u borbenim NATO misijama“, kazao je Damjanović.

Takođe je, smatra on, neophodno voditi računa o političkim prilikama u Crnoj Gori, i odnosima u regionu.

"Koji sigurno neće biti bolji ni za Crnu Goru, ni za ostale države regiona, time što će Crna Gora slati svoje pripadnike Vojske, poput nedavne odluke o slanju vojnika na Kosovo“, ocijenio je Damjanović.

Time se, kako je kazao, narušavaju odnosi sa Srbijom, „kao što eventualno slanje vojnika u neke druge države regiona, koje pri tome nijesu članice NATO-a, može dodatno da pogorša u praksi ne baš sjajne međusobne odnose država Zapadnog Balkana“.

"Crna Gora je svakako posljednja država regiona koja bi svojim ishitrenim i kratkovidim postupcima "ratnih igara" trebala da remeti odnose sa susjedima, i bespotrebno destabilizuje svoje, inače problematične, unutrašnje političke prilike“, zaključio je Damjanović.

Bonus video: