Vlada osniva direktorat za ekonomsku diplomatiju

Vlada previđa jačanje kapaciteta Misije CG pri EU za potrebe pregovaračkog procesa, kako bi se i misija organizacijski i finansijski pripremila za pregovarački proces
105 pregleda 9 komentar(a)
Vlada, Foto: Savo Prelević
Vlada, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2013. 19:39h

Vlada Crne Gore najavila je osnivanje Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i međunarodnu kulturnu saradnju i dodatno će pojačati Misiju Crne Gore pri Evropskoj uniji, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Kako je predviđeno, Direktorat će funkcionisati u okviru Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), i prema modelu privatno-javnog partnerstva sarađivati sa svim institucijama i organizacijama, koordinirati ekonomsku diplomatiju, podršku izvoza i direktne strane investicije i brinuti o informisanosti svih zainteresovanih.

Predloženo je da se Misija pojača ekspertima koje bi poslala ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ekonomije, saobraćaja i pomorstva, rada i socijalnog staranja, za informaciono društvo i telekomunikacije, nauke, kao i Vladin biro za odnose s javnošću

Planom ekonomske diplomatije, koji je Vlada juče usvojila, predviđeno je da ambasade pripremaju informaciju o ekonomskom okviru zemlje prijema kao i potencijalnim mogućnostima za izvoz i privlačenje investicija, kao i godišnji plan rada i izvještaj o radu.

Biće uvedena praksa organizovanja sastanaka sa poslovnim udruženjima ili potencijalnim investitorima prilikom zvaničnih posjeta državnih delegacija, kao i da u zvaničnim delegacijama budu i predstavnici biznis zajednice.

“Istraživanja o percepciji brenda Crne Gore ukazuju na nizak rejting.

Ti pokazatelji ukazuju na neophodnost da MVPEI sa resornim ministarstvima i institucijama, i uz pomoć renomirane firme specijalizovane za integrisane korporativne komunikacije i marketing, pripremi marketing strategiju za Crnu Goru, sektorske marketing strategije za ciljana tržišta, marketing strategije za proizvode-destinaciju, kao i za investicione projekte”, kaže se u odluci.

Vlada je usvojila i informaciju o potrebi jačanja kapaciteta Misije Crne Gore pri EU za potrebe pregovaračkog procesa, u kojoj se kaže da slijedi nova faza pregovora i da je potrebno preduzeti neophodne aktivnosti kako bi se i Misija organizacijski, kadrovski, funkcionalno i finansijski pripremila za predstojeće zadatke koji proizilaze iz narednih faza pregovaračkog procesa.

Misija, kako je navedeno, trenutno broji sedam diplomata od čega su dva ambasadora i četiri eksperta iz ministarstava pravde, finansija i održivog razvoja i turizma, kao i dva namještenika. Početkom ovog mjeseca poslat je i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predloženo je da se Misija pojača ekspertima koje bi poslala ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ekonomije, saobraćaja i pomorstva, rada i socijalnog staranja, za informaciono društvo i telekomunikacije, nauke, kao i Vladin biro za odnose s javnošću.

“Što se tiče finansiranja, organi ili institucije koji upućuju eksperte plaćaju troškove njihovog upućivanja, saglasno troškovima koji se pokrivaju diplomatama (zarada i minuli rad, posebne naknade - za stanovanje, za zdravstveno osiguranje, porodiljsko odsustvo, dio za školovanje djece, za izdržavanje članova porodice, doprinosi za socijalno osiguranje, produženo osiguranje za supružnika i reprezentaciju)”, kaže se u informaciji.

U tom dokumentu navedeno je i da je prosječna plata prvog sekretara u Misiji oko 2.450, drugog sekretara 2.200, a trećeg sekretara 2.000 eura.

Bonus video: