Sju Kej Braun: Zastrašivanje novinara je neprihvatljivo

Braun je kazala da se ove godine proslavom 4. jula obilježavaju brojni uspjesi koji su ostvareni zahvaljujući snažnim partnerstvima SAD i Crne Gore
9 komentar(a)
Sju Kej Braun, Foto: Vesko Belojević
Sju Kej Braun, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.07.2013. 06:59h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori (SAD) Sju Kej Braun poručila je da Stejt dipartment nadgleda slobodu medija širom svijeta i da se zalaže za slobodne i fer uslove za medije.

“Zastrašivanje novinara - nasiljem, neosnovanim sudskim procesima, cenzurom ili stvaranjem ekonomskih prepreka je neprihvatljivo. Ambasada SAD podržava slobodu medija. Vjerujemo da društvo ima koristi od izbalansiranog, profesionalnog izvještavanja koje informiše i obrazuje”, kazala je američka ambasadorka na prijemu povodom proslave 4. jula, Dana nezavisnosti SAD.

Na prijemu u rezidenciji na Marezi, Braun je istakla da civilno društvo ima važnu ulogu u razvoju demokratije: “Raznoliko civilno društvo koje se sastoji od brojnih nevladinih organizacija, kulturnih i medijskih organizacija pomaže unapređenje demokratije, podstiče učešće građana, doprinosi razvoju biznisa i stvaranju boljih šansi za žene, mlade i manjine širom Crne Gore”.

Braun je kazala da se ove godine proslavom 4. jula obilježavaju brojni uspjesi koji su ostvareni zahvaljujući snažnim partnerstvima SAD i Crne Gore.

Uz podsjećanje da se u septembru zatvara misija Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Crnoj Gori, ambasadorka je podsjetila da je u proteklih 12 godina Vlada SAD donirala više od 243 miliona dolara pomoći Crnoj Gori upravo kroz programe USAID-a.

Braun je navela da su aktivnosti iz oblasti vladavine prava blisko koordinisane sa crnogorskom Vladom i brojnim partnerima iz policije, pravosuđa i NVO sektora.

Nakon intoniranja crnogorske i američke himne i govora, ambasadorka SAD je slavljeničku tortu isjekla sa ministarkom odbrane Milicom Pejanović-Đurišić i predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Među velikim brojem zvanica bili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, potpredsjednici Vlade Igor Lukšić i Vujica Lazović i nekoliko ministara, lider SNP Srđan Milić i predsjednik POkreta za promjene i funkcioner DF Nebojša Medojević, kao i predstavnici civilnog sektora i predstavnici diplomatskog kora.

Slavlje na imanju na Marezi okončano je vatrometom koji je dio tradicije obilježavanja ovog praznika u SAD.

Bonus video: