Pavlović: U Pobjedu i RTCG po spisku podgoričkog DPS

Pavlović kaže da posjeduje dokumenta koja pokazuju kako se zapošljavalo preko Zavoda za zapošljavanje uoči izbora u oktobru
18 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 18:27h

Državno glasilo “Pobjeda” i RTCG su uoči oktobarskih parlamentarnih izbora zapošljavali pripravnike koje je Zavodu za zapošljavanje dostavio podgorički odbor Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je predsjednik Anketnog odbora za aferu “Snimak” Koča Pavlović.

Pozivajući se na dokumente koje je dobio Anketni odbor, Pavlović je kazao da podaci ukazuju na predizborno zapošljavanje u jednom broju državnih institucija, kompanija, i u nekim lokalnim samoupravama, iako je Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno oglašavanje i upošljavanje u javnim institucijama nakon raspisivanja izbora.

“'Pobjeda' je protivzakonito zaposlila jedan broj visokoškolaca sa spiska koji je direktorici Zavoda za zapošljavanje Vukici Jelić uputio Odbor DPS-a Glavnog grada. Isti se slučaj pred izbore desio i u Televiziji Crne Gore. Naravno da je potreba za tim mladim visokoobrazovanim ljudima prestala odmah nakon što su izbori završeni”, kazao je Pavlović “Vijestima”.

On je upozorio da je primjera nezakonitog zapošljavanja uoči parlamentarnih izbora bilo i u Podgorici, na Cetinju, kao i u nekim gradovima na sjeveru Crne Gore.

Pavlović je kazao da to dokazuju dokumenta koja su nakon zahtjeva Anketnog odbora dostavljena tom parlamentarnom tijelu.

Podsjećajući da je u ime Anketnog odbora uputio 105 zahtjeva različitim institucijama kako bi dobio informacije u vezi sa aferom "Snimak", Pavlović tvrdi da su se nadležne institucije oglušile na 80 odsto zahtjeva.

To, kako je kazao, ukazuje da uz funkcionere vladajuće koalicije i državne institucije rade na opstrukciji rasvjetljavanja afere.

On je naveo da je institucijama koje nijesu odgovorile uputio urgencije, upozoravajući da će ukoliko se ponovo ogluše insistirati da ti primjeri opstrukcije uđu u izvještaj Anketnog odbora. Kao primjer Pavlović je naveo Ministarstvo unutrašnjih poslova od kojeg je tražio podatke vezane za problem brisanja glasača i biračkog spiska.

“Oni su prvo bili potpuno gluvi na moje zahtjeve, a potom su mi uputili odgovor koji je blago rečeno uvredljiv. Ministru Rašku Konjeviću nije dovoljan zahtjev koji sam mu ja, kao poslanik i predsjednik Anketnog odbora uputio i potpisao, već traži odluku Anketnog odbora. Na isti način mi je odgovorio i drugi SDP-ov funkcioner Ervin Spahić, koji je sada čelnik Agencije za zaštitu životne sredine”, tvrdi on.

On je kazao da će odbor sjutra saslušavati predsjednike beranskog i cetinjskog odbora DPS-a Budimira Dabetića i Jovana Martinovića.

Nakon njih, kako je kazao, biće saslušani ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović i poslanik Tarzan Milošević. Pavlović je ponovio da očekuje da Anketni odbor završi rad sa Izvještajem u kome će se tražiti konkretna odgovornost konkretnih osoba, upozoravajući da neće prihvatiti da rad odbora bude obesmišljen i da Izvještaj bude uobličen kao “nekakva deklaracija uopštenog sadržaja”.

Saslušati Jusa Ajanovića i Simovića

Pavlović je kazao da će od zamjenika vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića tražiti da informiše članove odbora o istrazi političke korupcije u Pljevljima, navodeći da će tražiti saslušanje direktora pljevaljskog Centra za socijalni rad Jusa Ajanovića i poslanika Milutina Simovića, koji je koordinator DPS-a za Pljevlja.

“Očekujem da će Simović prihvatiti da pred odborom da izjavu o tome šta se dešavalo u Pljevljima pred izbore, jer je baš on bio terenski koordinator DPS-a za taj grad. Pljevaljski slučaj je samo dobro dokumentovana epizoda jedne šire priče koja se dešavala i u drugim gradovima Crne Gore. Zato ja ovo vidim kao jedan od prioriteta Anketnog odbora”.

Iz privatne u državnu firmu

On je naveo i da je vladajuća partija razvila poseban sistem kako bi izbjegla direktno kršenje Zakona o finansiranju političkih partija, koji zabranjuje zapošljavanje u državnoj i lokalnim upravama nakon raspisivanja izbora.

“Podaci koje smo prikupili ukazuju na čitav alternativni model nezakonitog zapošljavanja u državnim ustanovama i kompanijama, na tzv. 'preuzimanje' osoba koje su već zaposlene u nekoj privatnoj firmi.

To se obavlja preko jedne agencije za posredovanje pri zapošljavanju, koja je za te usluge posredovanja plaćena iz budžeta, i ja sam već zatražio podatke o toj agenciji od većeg broja institucija”, kazao je Pavlović.

Galerija

Bonus video: