Sjednice sve rjeđe: Povećali primanja sekretarima parlamentarnih odbora

Dodatak na zaradu se utvrđuje zbog obavljanja poslova pod posebnim uslovima rada, složenosti i obima poslova za kvalitetno i blagovremeno izvršavanje dodijeljenih zadataka, a u cilju jačanja zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine”, navodi su odluci
1 komentar(a)
Luiđ Škrelja, Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević
Luiđ Škrelja, Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.07.2018. 19:24h

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore usvojio je odluku kojom će sekretarima parlamentarnih odbora uvećati platu za 20 odsto iako su pojedina radna tijela održavala sjednice znatno rjeđe nego što je to bio slučaj u prošlom sazivu parlamenta.

Administrativni odbor, kojim predsjedava poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ljuiđ Škrelja, prošle sedmice je usvojio odluku kojom se utvrđuje mjesečni dodatak od 20 odsto osnovne zarade, za sekretare stalnih radnih tijela u parlamentu.

“Dodatak na zaradu se utvrđuje zbog obavljanja poslova pod posebnim uslovima rada, složenosti i obima poslova za kvalitetno i blagovremeno izvršavanje dodijeljenih zadataka, a u cilju jačanja zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine”, navodi su odluci.

Skupštinski odbori su u ovom sazivu znatno rjeđe održavali sjednice, pa je tako Odbor za evropske integracije od decembra 2016. godine održao svega 24 sjednice, Odbor za bezbjednost i odbranu 26, Odbor za ljudska prava i slobode 21 koliko i Odbor za rodnu ravnopravnost, dok je Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport zasjedao 20 puta. Škrelja nije odgovorio na pitanje “Vijesti” zbog čega se sekretarima odbora povećavaju plate kada odbori rjeđe zasjedaju. Ustavni sud ranije je donio odluku kojom je službenicima Skupštine smanjena plata, ali je Administrativni odbor uputio amandman na izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim je povećan koeficijent za obračun plata skupštinskim službenicima, pa je tako izbjegnuto umanjenje njihovih zarada.

Bonus video: